Sollicitatiebrief

Geduld is een schone zaak

Een sollicitatiebrief schrijven is zeker geen alledaagse bezigheid. Ook de omstandigheden waarin je de brief schrijft, kunnen verschillend zijn. Is het omdat je op zoek moet naar een andere baan vanwege ontslag, of wil je vrijwillig iets anders gaan doen? De mate van druk die je erbij ervaart, kan van invloed zijn op de manier waarop je schrijft. Hoe je omstandigheden ook zijn, wees nooit te snel tevreden over je sollicitatiebrief. Laat het in ieder geval een dag liggen en lees het de volgende dag nog eens kritisch door voordat je je brief verstuurt.

Eerste indruk

Een sollicitatiebrief is je eerste binnenkomer bij een bedrijf. De indruk die je met je brief maakt, is cruciaal voor de keuze van de werkgever om je al dan niet uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Het spreekt voor zich dat je je sollicitatiebrief schrijft op keurig papier. Steeds vaker is het ook algemeen aanvaard, dat je een brief per computer verstuurt. Hoe dan ook, uiteraard zonder spel-of grammaticafouten. Laat de brief desnoods door iemand anders lezen want soms ben je ‘blind’ voor je eigen fouten. 

Kort en bondig formuleren

Een vuistregel is om kort en bondige zinnen te formuleren. Zinnen die bijvoorbeeld niet langer zijn dan 13 woorden. Probeer in een vlotte stijl te schrijven en vermijd ingewikkeld vakjargon of ambtelijke woorden. En bovenal, lieg niet. Je hoeft uiteraard jezelf niet naar beneden te halen, maar als je geen ervaring hebt in bepaalde werkzaamheden, geef dat dan toe. Geef er wel bij aan, dat je uiteraard bereid bent om de nodige cursussen te volgen.

Zwakke en sterke punten benoemen

Een sollicitatiebrief is eigenlijk ook een vorm van een commerciële brief. Je verkoopt weliswaar geen product, maar jezelf. Haal je sterke kanten naar voren, benadruk deze zonder te overdrijven, maar wees ook zo eerlijk je negatieve kanten, die we overigens allemaal hebben, aan te stippen. Maak je brief niet langer dan 1 A4-tje en deel het op in alinea’s, die je overzichtelijk op je papier verdeelt. Wat ook heel belangrijk is, is om vooronderzoek te doen. Niet alleen over het bedrijf waar je naar schrijft maar zeker ook over jezelf. Schrijf gewoon eens op een kladblaadje je sterke en zwakke punten, wat jij belangrijk vindt in een baan en de manier waarop jij wilt dat mensen met jou omgaan. 

Vooronderzoek sollicitatiebrief

Het bedrijf zelf kun je tegenwoordig heel makkelijk googelen. Verdiep je in het bedrijf: hoeveel mensen werken er, wat is hun core business, hoelang bestaat het bedrijf, hoe is de cultuur van het bedrijf etc. Probeer een voorstelling te maken en ga kritisch bij jezelf na of je hier tussen zou passen. Het is immers vergeefse moeite als je uiteindelijk zelf tot de conclusie komt dat de baan toch niet bij je past. Bovendien kun je uit de informatie die je vindt misschien iets halen om in je brief te noemen. Bijvoorbeeld een bepaald aspect wat het bedrijf heel belangrijk vindt en jou ook bijzonder aanspreekt.

Kortom, een sollicitatiebrief...

  • mag niet te lang zijn
  • is een introductie en eerste indruk van jou bij het bedrijf
  • bevat kort je zwakke en sterke punten, maar overdrijf niet
  • geeft een waarheidsgetrouw beeld 
  • straalt uit dat je vooronderzoek hebt gedaan

 

 

Deze pagina delen