Een cv: hoe pak ik het aan?

Als je schriftelijk of online gaat solliciteren is het eerste wat je mogelijke werkgever onder ogen krijgt in veel gevallen je curriculum vitae (cv). Het gezegde luidt: “een eerste indruk kun je maar één keer maken” en dat geldt zeer zeker ook voor een cv. Besteed er daarom veel aandacht aan.

Wat moet er in je cv staan?

Je cv is je visitekaartje. Het is bekend dat veel werkgevers er een eerste selectie op maken. Zorg dus dat het foutloos en compleet is, en past bij de functie waar je voor solliciteert. De volgende zaken moeten in ieder geval in je curriculum vitae staan:

  • Een samenvatting. Omschrijf in een paar zinnen wie je bent, wat je wilt en waar je goed in bent.
  • Je persoonlijke gegevens (naam, adres, geboortedatum...)
  • Je opleidingen. Vermeld alleen opleidingen die van belang zijn voor de functie. Als je boekhouder wilt worden en je hebt een cursus figuurzagen gedaan, is dat niet zo belangrijk voor je mogelijke werkgever.
  • Je werkervaring. Schrijf op waar je de laatste 5 tot 10 jaar hebt gewerkt. Dat kun je eventueel aanvullen met eerdere banen die te maken hebben met de functie waar je voor solliciteert.
  • Een foto. Gebruik hiervoor geen saaie pasfoto. Investeer liever in een persoonlijke en professionele foto. Met een professioneel cv val je op in de hoge stapel op het bureau van je nieuwe baas.
  • Eventueel kun je nog aanvullen met hobby’s, maatschappelijke functies en vrijwilligerswerk. Hiermee kun je iets van je persoonlijkheid en motivatie naar buiten laten komen.

Nog enkele tips:

  • Houd het kort. Een curriculum vitae zou niet langer moeten zijn dan 2 pagina's. Verplaats je maar eens in degene die ze moet beoordelen. Zou jij die lange epistels helemaal uitpluizen?
  • Een cv opstellen doe je bij elke sollicitatie opnieuw. Geen job is hetzelfde, geen baas ook. Geef daarom extra aandacht in je cv aan juist die zaken die voor dat moment de doorslag kunnen geven.
  • Val op! Gebruik kleur, opvallende letters, wees creatief bij je cv opmaak om op te vallen. Let wel, ga hier niet te ver in. Bedenk of je cv wel past bij je functie.
  • Doe het anders. Waarom zou je per se iets op papier moeten inleveren? Sommige mensen laten een professionele video maken waarin ze zich presenteren. Dat komt heel persoonlijk over, de werkgever kent je al een beetje als je op gesprek komt. Dan heb je echt een streepje voor.

Je cv bij online solliciteren

Steeds vaker zal je online moeten solliciteren en dus ook een online cv mee moeten sturen. Een online cv geeft je de kans om extra op te vallen. Je kunt er bij voorbeeld filmpjes in verwerken of diapresentaties van je eerdere werk. Je kunt er links in opnemen, bij voorbeeld naar je eigen website, of sites van je vroegere werkgevers. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Kijk ook naar de andere tips van Robert Half.

 

 

Deze pagina delen