Wat is de juiste opbouw van een cv?

Het opstellen van een cv lijkt misschien een eenvoudige klus, maar dit is absoluut niet het geval. Zo is het niet alleen belangrijk dat je alle belangrijke zaken voor potentiële werkgevers in jouw cv vermeldt, maar is het bovendien belangrijk dat jouw cv volledig is, geen fouten bevat en een duidelijke opmaak heeft. Daar komt nog bij dat een goed cv aan allerlei eisen moet voldoen, zoals een goede opbouw cv. Ga je een cv opstellen en wil je weten welke opbouw het meest gehanteerd wordt bij het opstellen van een cv? Lees dan in dit artikel meer over de juiste opbouw bij het maken van een cv.

Personalia

Helemaal bovenaan jouw cv zet je jouw persoonlijke gegevens op papier. Dit doe je door een kop 'personalia' op jouw cv te zetten en hier persoonlijke gegevens op te sommen, zoals jouw (volledige) naam, adres en postcode, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en geboorteplaats en nationaliteit. De gegevens die je onder de personalia zet zijn slechts een opsomming, dus het is niet gewenst om hier een lang verhaal neer te zetten met een beschrijving van jezelf als persoon.

Opleiding en werkervaring

De twee belangrijkste onderdelen van jouw cv, zijn de onderdelen opleiding en werkervaring. Bij een cv met een goede opbouw komt het kopje 'opleiding' als eerste, om vervolgens onder deze tekst meer te vermelden over de opleiding(en) die je hebt gevolgd en in welke periode je dit hebt gedaan. Heb je een diploma gehaald, dan vermeld je hier tevens de officiële naam van het diploma. Na een beschrijving van jouw opleiding(en), volgt een kopje 'werkervaring'. Hieronder beschrijf je niet alleen waar je hebt gewerkt, maar ook welke functie je bij dit bedrijf hebt vervuld. En door ook nog jouw taken en verantwoordelijkheden te benoemen (bijvoorbeeld met bullets), geef je de ontvanger van jouw cv meteen een duidelijk beeld van jouw vaardigheden.

Talen

Onder de werkervaring, komt een kopje met de naam 'talen'. Je voegt 'talen' alleen aan je cv toe als je ten minste één vreemde taal redelijk of goed spreekt. Spreek je meerdere vreemde talen redelijk of goed, dan schrijf je al deze talen op. Hierbij geef je ook aan wat je niveau (schriftelijk en mondeling) van deze talen is.

Competenties

Vervolgens volgt een onderdeel met de naam 'competenties'. Onder dit onderdeel geef je aan wat jouw sterke punten zijn, zoals flexibiliteit en zelfstandigheid. Heb je ongeveer vijf competenties opgeschreven, dan is dit voldoende en krijgt de ontvanger van jouw cv een duidelijk beeld van jouw persoonlijkheid.

Overig

Het laatste onderdeel van jouw cv, bestaat uit een korte tekst onder het woord 'overig'. Bij dit onderdeel mag je alles noemen wat je ergens anders op jouw cv niet kwijt kan, zoals jouw hobby's, specifieke vaardigheden die je hebt en vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan.

Houd altijd de juiste opbouw cv aan

Het is niet voor niets dat er een vaste opbouw voor een cv wordt gehanteerd. Door deze vaste opbouw kunnen werkgevers namelijk eenvoudig door een cv scannen, zonder dat zij eindeloos hoeven te zoeken naar specifieke informatie. Omdat er bij sommige vacatures veel geïnteresseerden zijn, is het belangrijk dat jouw cv opvalt en een vaste opbouw bevat. Hanteer je een andere opbouw, dan is de kans aanwezig dat werkgevers geen zin hebben om jouw cv te ontcijferen. Kies daarom liever voor de vaste opbouw voor een cv, tenzij jouw cv beter oogt met een alternatieve opbouw.

 

 

Deze pagina delen