Tips voor een goed cv

Elke sollicitant weet wel dat het cv het belangrijkste eerste contactpunt in het sollicitatieproces is. Het is uw instrument om het bedrijfsleven binnen te stappen en het moet beknopt, eenvoudig en direct zijn. Uit uw cv moet een potentiële werkgever onmiddellijk kunnen afleiden waardoor u zich onderscheidt van anderen die meedingen naar dezelfde functie. Voor managers is het tevens een handige en efficiënte manier om in een oogopslag te zien of een sollicitant verdere aandacht waard is. Toch is voor vele jonge professionals het cv er de oorzaak van dat ze geen indruk maken of zelfs niet worden opgemerkt.

Hieronder volgen een aantal praktische tips voor een goed cv: de meestvoorkomende fouten die professionals in hun cv moeten vermijden. Maak deze fouten vooral niet, aangezien u er de kans op een interview mee kunt verspelen. In sommige gevallen zou u er zelfs uw professionele carrière mee kunnen schaden. Zorg dus dat u een goed cv heeft om indruk te maken op uw eventuele toekomstige werkgever.

1) Een goed cv? Vermijd slordigheidsfouten - Slordigheid staat met stip op nummer één bij de ondermaatse cv's. Ook een slordige begeleidende brief is een niet aan te raden. Zij geven beide het signaal af dat u niet op de details let.

Denkt u dat een ontbrekende punt aan het einde van een zin in uw begeleidende brief of het woord manager als "manger" spellen in uw cv niet van invloed is op uw kansen om een interview in de wacht te slepen? Denk dan eens aan het volgende: in een onderzoek van Robert Half International antwoordde 84% van de ondervraagde respondenten dat één of twee typefouten in een cv volstaan om een kandidaat voor een functie af te wijzen. Gebruik de tips voor een goed cv en zorg dat uw cv en begeleidende brief een afspiegeling zijn van uzelf.

2) Een goed cv? Geen overbodige toeters en bellen - Computerprogramma's maken er een kunst van om artistiek uitziende documenten te ontwerpen, maar uw cv en brief hebben dat niet nodig. U bent misschien geneigd om ze enige visuele kracht bij te zetten maar, tenzij u naar een creatieve functie dingt, dreigt u als onprofessioneel over te komen. Kies een helder lettertype zoals Arial of Times New Roman. Laat gegevens beter uitkomen door witruimte te laten of gebruik te maken van opmaakopties zoals opsommingstekens of vetgedrukte tekst. U kunt uw cv het best in omgekeerde chronologische volgorde opmaken. Sollicitanten doen dit vaak omdat het gemakkelijk aan te maken is en potentiële werkgevers een duidelijk overzicht krijgen van hun ervaring en opleiding.

3) Een goed cv? Niet teveel informatie - ‘Less is more’, vooral als het gaat om de inhoud van cv's en sollicitatiebrieven. De meeste wervingsmanagers hebben maar weinig tijd voor elke ontvangen sollicitatie. Bedenk dus dat kandidaten die gegevens op een boeiende, beknopte en gerichte manier presenteren, hoger gewaardeerd zullen worden.

4) Een goed cv? Niet te persoonlijk -Verstrek naast de basisgegevens – uw naam, adres, e-mailadres en telefoon – geen informatie over uw privéleven in een cv of sollicitatiebrief. Informatie zoals leeftijd en burgerlijke staat. Vermeld liever ook geen details over hobby's of persoonlijke interesses, tenzij er een duidelijk verband is met de functie. Probeer in de eerste plaats over te brengen wat het belangrijkste is over u als een professional en spaar andere details voor een passende gelegenheid.

5) Een goed cv? Maak geen verkeerde voorstelling van uzelf  - Hoe graag u de baan ook wilt, doe de waarheid nooit geweld aan met de bedoeling de deur open te houden. Wanneer u voor een interview wordt uitgenodigd en u die fase met succes afrondt, kunnen valse gegevens door potentiële werkgevers gemakkelijk worden ontdekt tijdens de referentie- of achtergrondcontrole die vaak nadien wordt uitgevoerd. Als wordt ontdekt dat u – hoe gering ook – creatief met de waarheid bent omgesprongen, maakt u waarschijnlijk geen kans meer. Bovendien kunnen die handelingen op langere termijn ernstige schade toebrengen aan uw professionele reputatie.

Houd er rekening mee dat een sterke begeleidende brief bij uw cv van cruciaal belang is, aangezien het doorgaans het eerste document is dat een werkgever zal bekijken. De brief moet niet alleen uw communicatievaardigheden laten uitkomen, maar vooral de kernpunten uit uw cv benadrukken. Ook moet in de brief worden toegelicht waarom uw kennis onmisbaar is voor het bedrijf. Uw documenten moeten altijd afgestemd zijn op het bedrijf en de specifieke functie waarop u solliciteert.

Uw cv blijft het voornaamste contactinstrument, het is uw visitekaartje voor potentiële werkgevers. Sommige sollicitanten maken zich van het schrijven van hun cv zo snel mogelijk af, in de hoop meer indruk te maken tijdens het interview. Die aanpak houdt echter een risico in: als uw cv en uw sollicitatiebrief geen indruk maken, haalt u de volgende fase gewoon niet.

 

 

Deze pagina delen