10 nuttige tips om je carrière een kickstart te geven

Nieuw op het werk? Neem zelf het initiatief.
Ook starters kunnen hun professionele kansen verhogen door nieuwe uitdagingen aan te nemen en hun rol op de werkvloer uit te breiden.

1) Stel jezelf vooraf duidelijke doelstellingen. Maak een lijst van de doelstellingen die je in de komende maanden wilt bereiken en neem deze regelmatig door. Onderneem actie bij iedere gelegenheid die zich voordoet om je doelen te kunnen realiseren. Dit kan variëren van het lezen van vakbladen tot het bijhouden van de ontwikkelingen en trends binnen je sector. Hierdoor kun je jouw contacten binnen het bedrijf verbeteren.

2) Waardeer verschillen. We creëren graag een prettige werksfeer voor onszelf door contacten aan te knopen met collega’s die ongeveer dezelfde leeftijd en achtergrond hebben. Daar houden we dan aan vast. Durf je ook eens te bewegen onder collega’s van een andere generatie en met een andere culturele achtergrond. Zij kunnen een nieuw licht werpen op je functie: sta daar voor open.

3) Zorg voor een goed evenwicht tussen werk en privé. Het is goed om veel energie te steken in je werk en carrière, maar het is ook belangrijk om je persoonlijke prioriteiten niet uit het oog te verliezen. Wees alert wanneer je je na het werk niet voldoende kunt ontspannen of niet voldoende tijd kunt doorbrengen met vrienden en familie. Wees eerlijk naar jezelf toe wanneer het niet meer gaat. Probeer manieren te vinden om het evenwicht tussen je persoonlijke en professionele verplichtingen opnieuw in balans te brengen.

4) Je bent je eigen manager. Je eigen carrière beheren kan al een parttimejob op zichzelf zijn. Overweeg om te investeren in hulpmiddelen als software voor projectbeheer of een agenda om je dag te plannen. Hierdoor kun je je prioriteiten beter bepalen en het meeste uit je tijd halen. Dezelfde organisatorische capaciteiten en discipline die je gebruikt om je persoonlijke doelen te bepalen, kun je ook gebruiken voor het ontwikkelen van je professionele carrière.

5) Sta open voor nieuwe verantwoordelijkheden. Onderzoek van Accountemps toont aan dat starters volgens hun werkgevers in de eerste drie maanden te weinig proactief handelen of hulp vragen. Bekijk daarom het bedrijf waarvoor je werkt in zijn geheel en kijk ook naar de belangrijkste initiatieven waarop je werkgever zich richt. Vraag je af wat je kunt doen om die bedrijfsdoelen of projecten te helpen realiseren.

6) Leer nieuwe technologieën. Leer nieuwe technologieën. Door de nieuwe computersystemen en software-updates die voortdurend worden geïntroduceerd, is je technische kennis nooit volledig. Het kan goed zijn voor je carrière als je vertrouwd raakt met nieuwe toepassingen of handig bent met het internet. Ben je een expert? Deel dan je kennis met anderen.

7) Netwerken. Het is belangrijk om regelmatig contact te hebben met collega’s uit de sector, met docenten, hoogleraren of oud-klasgenoten. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen. Netwerken is niet alleen belangrijk voor het vinden van een baan, het is een belangrijk hulpmiddel waarmee je in elk stadium van je carrière informatie kunt delen, anderen kunt helpen bij hun professionele ontwikkeling en kunt profiteren van het uitgebreide netwerk van je contacten.

8) Ben zichtbaar. Zorg ervoor dat anderen zich bewust zijn van je prestaties zonder al te veel op te scheppen. Toon initiatief tijdens vergaderingen en suggereer acties om bedrijfsdoelen te verbeteren. Houd een overzicht bij van je huidige projecten en vraag je werkgever regelmatig om feedback op je inspanningen.an je huidige projecten en vraag uw werkgever regelmatig feedback op je inspanningen.

9) Ben flexibel. Sta open voor nieuwe uitdagingen en taken, ook als die buiten je functieomschrijving vallen. Deze kunnen immers als springplank dienen voor nieuwe verantwoordelijkheden. Een leidinggevende rol is misschien niet mogelijk bij ieder project, maar weet dat een goede teamspeler door zowel collega’s als de werkgever wordt gewaardeerd.

10) Blijf positief. Probeer altijd een positieve instelling te houden. Dat is een gewaardeerde karaktertrek, in welke industrietak of functie dan ook.

 

 

Deze pagina delen