Dit zijn de trends in interim-management

Geplaatst door Robert Half on 14/10/2020

Nu de effecten van de coronapandemie voor nagenoeg elk bedrijf merkbaar zijn, hebben directeuren hun handen vol. Ze moeten hun business draaiende houden, willen ze deze crisis overleven. En ze moeten hun focus verdelen over meerdere gebieden. De veiligheid en productiviteit van medewerkers, financiën, een veerkrachtige supply chain, crisismanagement en de naleving van nieuwe wetgeving – om maar een paar voorbeelden te noemen. Hierbij kunnen ze de hulp van interim-managers goed gebruiken. En er zijn meer redenen voor bedrijven om interimmers in te zetten. Wij zetten de trends op dit gebied op een rij.

Waarom en waarvoor een interim-manager?

Als we kijken naar onze klanten, dan zien we drie voornaamste redenen om op zoek te gaan naar een interim-manager. Voor veel van hen is het in deze arbeidsmarkt lastig om nieuwe collega’s te vinden met de juiste vaardigheden en vakexpertise. Een interim-manager kan een organisatie snel op weg helpen en tijd winnen om dat gat uiteindelijk permanent op te vullen. Daarnaast zien veel directeuren de inzet van interim-managers als een doeltreffende manier om de personeelskosten te managen. En tot slot is het voor veel bedrijven dé manier om een cruciale positie in te vullen. Waar interim-managers dan precies het best bij kunnen helpen? Denk aan cash recovery en management, herstructurering en kostenbeheersing en aan contractonderhandelingen met derden.

Gevraagde vaardigheden van een interim-manager

De meest gewilde interim-professionals hebben goede digitale vaardigheden. En dat is niet zo verwonderlijk, nu processen in een mum van tijd gedigitaliseerd moeten worden. De voordelen hiervan zijn wel heel duidelijk: niet alleen kunnen werknemers hierdoor hun werkzaamheden thuis net zo goed uitvoeren als op kantoor, bedrijven zien ook kosten omlaag gaan en de hoeveelheid handmatig werk afnemen en het zinvolle kenniswerk juist toenemen. Interim-managers kunnen helpen alle veranderingen in goede banen te leiden, mits ze digitaal sterk onderlegd zijn.

Verder zien directeuren graag in interim-managers dat ze een helicopterview hebben om het grote plaatje te overzien met daarnaast een hands-on-mentaliteit om meteen aan de slag te kunnen gaan. Ook wordt van ze verlangd dat ze out-of-the-box denken in hun aanpak en oplossingsgericht zijn. Tot slot is het natuurlijk van groot belang dat een interim-manager flink wat aanpassingsvermogen heeft, zodat hij of zij zich snel thuis voelt in de organisatie.

De hot interim-jobs voor 2021

Interim-managers zijn gewild op uiteenlopende afdelingen. Om te beginnen is er een steeds grotere behoefte aan Finance Managers. Ook voor productie, supply chain en logistiek is de vraag naar interim-managers groot. Wat we eveneens verwachten, is dat interim-managers worden ingezet op IT, HR en M&A. En last but not least: interim-managers blijven ook in 2021 onmisbaar voor het general management.

Meer lezen over de trends, of benieuwd naar de gangbare salarissen voor interim-managers in 2021?

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...