Dit zijn de trends in finance en boekhouding voor 2022

Geplaatst door Robert Half on 02/12/2021

De afgelopen periode was er een waarin flexibiliteit essentieel is gebleken, en waarin de waarde van veerkracht en aanpassingsvermogen dan ook exponentieel toenam. Ook het belang van digitale vaardigheden heeft een vlucht genomen door aanhoudende digitalisering en het feit dat werk op dit moment meer digitaal plaatsvindt dan ooit. Het is dan ook niet verrassend dat bedrijven op zoek gaan naar sterke financiële en boekhoudkundige profielen – op tijdelijke of vaste basis – die niet alleen technische kennis hebben, maar ook aanvullende skills. Dit zijn de trends in finance en boekhouding die naar boven zijn gekomen uit het onderzoek voor onze Salarisgids 2022.

Strategische prioriteiten

De strategische prioriteiten van CFO’s richten zich de komende periode op het transformeren en digitaliseren van processen, wat maakt dat de digitale skills bij werknemers van groot belang zijn. Door grootschalig in te zetten op procesautomatisering zijn ze immers in staat om kostenbesparing en productiviteitswinst te realiseren. Een op de drie CFO’s (33 procent) is van plan om de komende tijd finance- en accountingprocessen te automatiseren om de productiviteit te verhogen en de kosten te verlagen. Twee op de tien (22 procent) geeft prioriteit aan het naleven van de verslagleggingsregels voor finance en accounting, en een even groot percentage gaat aan de slag met de transformatie van projecten en processen die invloed hebben op finance.

Flexibel personeelsbestand

Het aanbod aan zowel tijdelijke als permanente finance functies groeit. Enerzijds zien we dat bedrijven in deze nog lichtelijk onzekere tijden over een flexibel personeelsbestand willen beschikken – 16 procent van de CFO’s zet in op het werven van tijdelijke profielen. De populairste tijdelijke functies in finance en boekhouding zijn accounts payable/accounts receivable specialist, accounting clerk, accountant, credit controller en assistant controller.

Tegelijkertijd willen CFO’s de financiële afdeling naar een hoger niveau tillen door middel van kennis en leiderschap van experts op dit gebied, en zien we dat hierdoor ook permanente functies juist in trek blijven. Twee op de tien (19 procent) geeft aan de komende periode op zoek te gaan naar vaste profielen. De populairste vaste functies in deze sector zijn financial controller, business controller, accounting clerk, assistant controller en financial assistant.

Nieuwe vaardigheden

Kandidaten met digitale vaardigheden en de kennis van financiële software blijken moeilijk te vinden. Daarnaast zijn veel bedrijven op zoek naar werknemers met aanvullende skills. Denk hierbij aan aanpassingsvermogen en veerkracht, maar ook aan sterke communicatievaardigheden, business-inzicht en nieuwsgierigheid. Ook nieuwe vakinhoudelijke vaardigheden zoals kennis over Power BI (business intelligence), ervaring met data, en procesmatig denken worden steeds belangrijker voor functies zoals Business Controlling. De belangrijkste gevraagde vaardigheden in finance en boekhouding zijn aanpassingsvermogen, leiderschapsvaardigheden, planning en organisatie, creatief denken en intellectuele nieuwsgierigheid.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding en project en interim-management in Nederland.

Meer blogposts...