Dit zijn de recruitmenttrends voor 2021

Geplaatst door Robert Half on 14/10/2020

Als de afgelopen periode íets duidelijk is geworden, is het wel dat het essentieel is om in onzekere tijden innovatief uit de hoek te komen. De coronacrisis had in een aantal sectoren vooral krimp tot gevolg; aan de andere kant bleken veel organisaties juist verrassend veerkrachtig en wisten zich binnen no time aan te passen aan de nieuwe situatie. Zo werd de digitale transformatie noodgedwongen ineens flink versneld. En dat ging verbazend goed. Hoe COVID-19 zich verder zal ontwikkelen, weet niemand. Maar dat het óók zijn weerklank zal blijven houden op het gebied van werving en selectie, is een ding dat zeker is.

Het nieuwe normaal?

Door die versnelde digitale transformatie is de situatie voor werknemers in ieder geval in korte tijd vrijwel onherkenbaar veranderd. Nog altijd is de oproep zoveel mogelijk thuis te werken, en de meeste medewerkers zijn dat inmiddels zo gewend dat ze hier gretig gehoor aan geven. In veel gevallen zijn werknemers thuis zelfs productiever, en sparen bovendien tijd en geld omdat ze niet hoeven te pendelen van en naar hun werk. Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid heeft een grote meerderheid positieve ervaringen met thuiswerken, en verwacht dan ook zeker de helft dit ook na de crisis vaker te blijven doen.

Maar voor werkgevers waren er méér aanpassingen nodig dan enkel het faciliteren van thuiswerken. Zo konden zaken als recruitment en onboarding van de ene op de andere dag niet langer ‘in real life’ plaatsvinden. Ook hiervoor moesten dus snel virtuele procedures ontwikkeld worden. En dat heeft niet alleen gevolgen voor de manier waarop werving in 2021 zal plaatsvinden, maar ook waarnaar gezocht zal worden.

Dit zijn de trends die wij verwachten voor het komende jaar.

1. Specifieke vaardigheden

2020 stond in het teken van verandering. En als je dit als bedrijf wil omarmen, heb je medewerkers nodig die hierin meegaan of zelfs vooroplopen. De komende tijd zullen veel organisaties dan ook op zoek gaan naar collega’s die veerkrachtig en flexibel zijn en een groot aanpassingsvermogen hebben. Vaardigheden als wendbaarheid, communiceren en creativiteit zijn hierbij cruciaal. Daarnaast zijn technologische vaardigheden essentieel voor thuiswerkende medewerkers. Bedrijven zullen daarom voorrang geven aan kandidaten die bedreven zijn in digitale communicatie, die specifieke vaardigheden en ervaring hebben, en die met minimale training direct in te zetten zijn.

2. Flexibele personeelsmodellen

Zoals gezegd, weet niemand hoe de (nabije) toekomst eruit zal zien en is het economische klimaat onzeker. Dat zal ertoe leiden dat er meer vraag ontstaat naar tijdelijke medewerkers, in plaats van vaste arbeidskrachten. We verwachten dan ook een opkomst van flexibele personeelsmodellen: een mix van vaste en tijdelijke medewerkers op kantoor en op afstand, eenvoudig en snel aan te passen wanneer nodig. Met de vaste medewerkers kunnen managers lopende projecten op de rails houden, terwijl tijdelijke medewerkers nieuwe vaardigheden inbrengen en later eventueel vast aangenomen kunnen worden.

3. Meer concurrentie door thuiswerken

Het vele thuiswerken levert voordelen op voor zowel werknemer als werkgever. Denk aan lagere bedrijfskosten voor de baas en een betere balans tussen werk en privé voor medewerkers. Nog een voordeel voor bedrijven is dat thuiswerken de pool aan beschikbare kandidaten vergroot: wanneer thuiswerken de norm is, kun je ook gaan nadenken over kandidaten die verder weg wonen. Voor profielen met vaardigheden waar veel vraag naar is, betekent dit meer concurrentie, aangezien werkgevers vaker moeten opboksen tegen andere bedrijven die op zoek zijn naar exact dezelfde topprofielen.

 

Meer lezen over de trends, of benieuwd naar de gangbare salarissen voor 2021?

Over de Salarisgids

Robert Half voert jaarlijks onderzoek naar de lonen en de trends op de arbeidsmarkt. In deze onafhankelijke survey worden 1.800 CFO’s, CIO’s en General Hiring Managers bevraagd in Nederland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Brazilië.

De cijfers uit dit onderzoek vormen de basis voor onze Salarisgids. Die omvat de belangrijkste salaristrends en tendensen op de arbeidsmarkt in administratie, HR en office support, finance en boekhouding en project en interim-management. Ontdek er alle cijfers die lonen.

Meer blogposts...