You’ve got mail: hoe maak je een goede sollicitatiebrief?

Geplaatst door Robert Half on 18/09/2017

Een sollicitatiebrief maak je niet elke dag. Dat wat je opschrijft, is echter wel essentieel om binnen te komen bij jouw droombedrijf. Zomaar ergens beginnen met schrijven is dan niet aan te raden. Zeker niet als je bijvoorbeeld nog vol frustratie zit over je ontslag. Maar ook als je al een tijdje zonder baan zit en al vele sollicitatiebrieven hebt geschreven, is het zaak je altijd goed voor te bereiden voordat je achter je computer kruipt. In deze blogpost staat een aantal tips voor het maken van een goede sollicitatiebrief. Tips die je kunnen helpen bij het zetten van die eerste stap richting jouw ideale baan.

Maak een goede eerste indruk

De beoordeling van je sollicitatiebrief hangt niet alleen af van wat je opschrijft. Realiseer je dat het ook gewoon mensen zijn die jouw brief in handen krijgen. Want als je het spreekwoord ‘you never get a second chance to make a first impression’ kent, weet je dat het ook draait om hoe jouw brief er op het eerste gezicht uitziet. Zorg dus voor een nette opmaak en een lettertype dat net zo professioneel is als de organisatie waar je bij wilt werken. Dit soort zaken kan net dat verschil maken voor het wel of niet uitgenodigd worden voor een gesprek, zeker als je veel concurrentie hebt.

Kies een creatieve openingszin

Wil je echt opvallen en direct de aandacht van de lezer pakken? Kies dan voor een creatieve openingszin. Dus begin eens een keer niet met dat je de vacature voor die bepaalde functie ergens hebt gelezen, maar verras! Waar word jij bijvoorbeeld blij van in je werk? En als het bij de werkgever past, mag je ook best zelfverzekerdheid uitstralen. Als jij tenslotte denkt dat je de ideale kandidaat bent, zeg dat dan gewoon. Vinden ze het toch niets, dan pasten jullie misschien wel niet zo goed bij elkaar als je vooraf vermoedde. De ideale openingszin? Die bestaat niet. Probeer bij elke brief die je schrijft aan te voelen wat wel en niet kan. En kies voor iets wat jou uniek maakt. Zeker weten dat het je kans op een gesprek vergroot.

Neem even afstand van je brief

Als je eenmaal die creatieve openingszin op papier hebt staan, is het zaak om door te gaan. Zorg er dus voor dat je de verwachtingen die je hebt opgewekt niet verliest in het vervolg van de brief. Dit doe je door kort en bondig te formuleren. En door moeilijke woorden en jargon te vermijden. Laat je brief ook zeker nalezen door iemand anders voordat je hem verstuurt en vraag of hij of zij begrijpt wat je wilt zeggen. Misschien staan er ook nog wel fouten in, wat natuurlijk helemaal zonde zou zijn. Je voorkomt al veel door je brief na het schrijven nog een dag te laten liggen. De volgende dag kijk je er met een scherpe blik naar en zul je zien dat je sommige zaken nog beter kunt verwoorden.

Uiteraard zijn dit niet alle tips voor een goede sollicitatiebrief. Ben je bijvoorbeeld benieuwd wat je er qua inhoud wel en niet in moet zetten? Lees dan een van onze andere blogposts over sollicitatiebrieven schrijven.

Meer blogposts...