You’re hired: een professioneel cv maken doe je zo

Geplaatst door Robert Half on 26/09/2017

Bij elke sollicitatie hoort een curriculum vitae. Je cv is vaak de eerste indruk die een werkgever van je krijgt en de start van de eerste selectieronde. Een cv kan om meerdere redenen aan de kant gelegd worden door een potentiële werkgever. Misschien passen je vaardigheden toch niet zo goed bij de gevraagde competenties als je zelf dacht, of vindt de recruiter dat je te weinig relevante werkervaring hebt. Maar wanneer de concurrentie moordend is, zijn er meer selectiecriteria die ervoor kunnen zorgen dat jouw cv wel – of niet – op het juiste stapeltje belandt. Professionaliteit is zo’n criterium. Want je werkervaring en competenties kunnen nog zo goed zijn – als je cv niet professioneel genoeg overkomt, is dat een gemiste kans.

Voorwaarden voor een professioneel cv

Elk cv moet ten minste bestaan uit een aantal standaardelementen. Denk aan persoonlijke gegevens, opleiding en werkervaring. Maar om hem echt professioneel te maken, zijn er nog een aantal voorwaarden waaraan je cv dient te voldoen.

1. Let op je spelling. Spelfouten in een cv zijn echt niet professioneel: niet alleen suggereert dit dat je de Nederlandse taal niet voldoende beheerst, maar het wekt ook de indruk dat je je cv (en dus de baan) niet belangrijk genoeg vindt om voldoende aandacht te besteden. Doe er dus alles aan om spelfouten in je cv te voorkomen. Laat hem desnoods door iemand controleren. Want je wil echt niet dat een potentiële werkgever je op de verkeerde stapel legt vanwege een dt-foutje dat gemakkelijk voorkomen had kunnen worden.

2. Wees consistent en heb oog voor de opmaak. Lijn tussenkopjes en opsommingen steeds op dezelfde manier uit, zorg voor hetzelfde lettertype in het hele document en check ook even of de lettergrootte overal gelijk is. Dit soort kleine slordigheden doet je al snel minder professioneel overkomen. Nog een tip: sla je tekstdocument op als pdf-bestand. Zo voorkom je dat, na alles zorgvuldig te hebben uitgelijnd, teksten alsnog verspringen als de ontvanger je cv opent in een ander tekstverwerkingsprogramma.

3. Een foto op je cv geeft je potentiële werkgever inzicht in wie hij voor zijn neus krijgt als hij jou zou uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. Stuur daarom altijd een foto mee, en denk daarbij goed na over wat voor foto je gebruikt. Met een officiële pasfoto loop je de kans om stijf en (te) serieus over te komen, terwijl een te joviale foto ervoor zorgt dat je juist niet serieus genoeg genomen wordt. Zorg daarom voor een foto met professionele uitstraling; investeer desnoods in een fotograaf die gespecialiseerd is in zakelijke portretfoto’s.

4. Creativiteit is goed – het kan er immers aan bijdragen dat je meteen opvalt bij het bedrijf van je droombaan. Maar let op dat je er niet in doorslaat. Een cv dat té kleurrijk is of dat veel verschillende vrolijke lettertypen bevat, komt al snel minder professioneel over.

Zeker weten dat jouw cv professioneel overkomt? Download dan onze gratis cv-template!

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Besteed dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download gratis onze cv-template en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

  1. Download het voorbeeld als Word-bestand
  2. Vul je gegevens in
  3. Exporteer als PDF-bestand
  4. Mail je splinternieuwe cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
  5. Stuur je cv zeker ook naar Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
  6. Print en neem het mee naar je eerste gesprek

Meer blogposts...