Waarom werkgevers daadkrachtiger moeten worden in hun werving- en selectieproces

Geplaatst door Robert Half on 26/04/2018

Meer dan een miljoen vacatures. Dat voorspelt het UWV voor het jaar 2018 in Nederland. Deze enorme hoeveelheid beschikbare banen biedt werknemers meer carrièrekansen, maar werkgevers krijgen hierdoor daarentegen te maken met langer openstaande functies en concurrentie om de grootste talenten. Gekwalificeerde kandidaten hebben namelijk meer keuze en daarmee aan de onderhandelingstafel meer recht om eisen te stellen. Een moeizaam selectieproces kan betekenen dat de topkandidaat voor een andere functie kiest. Dus moeten werkgevers hun selectieproces aanpakken. 

De duur van werving- en selectieprocessen bij bedrijven is de afgelopen jaren flink toegenomen. Het proces is bovendien ingewikkelder, omdat veel meer interne partijen een vinger in de pap hebben. Voorheen kwamen er bovendien veel meer cv’s binnen – er leek een schier onuitputtelijke kandidatenpool te bestaan. Daardoor kon de werkgever flinke eisen stellen en meerdere sollicitatierondes organiseren om uiteindelijk een geschikte kandidaat te binden.

Sneller

Uit de Robert Half Workplace Survey blijkt dat de helft van de HR-managers weleens een topkandidaat heeft verloren aan een concurrent door een werving- en selectieproces dat te veel tijd in beslag nam. Sollicitanten hoeven vandaag de dag geen weken meer te wachten op een uitnodiging; er is meer te kiezen en bedrijven hengelen talent graag binnen. Dit betekent echter niet dat organisaties zo snel mogelijk een willekeurige kandidaat moeten aannemen. Kritisch blijven op sollicitanten voorkomt dat een ongeschikt persoon wordt binnengehaald. Om het proces toch te versnellen, is het noodzakelijk dat HR-managers een efficiënt stappenplan opstellen. Houd bij dit plan de volgende tips in het achterhoofd.

  • Zorg voorafgaand aan de sollicitatierondes voor een kennismakingsgesprek met topkandidaten;
  • Organiseer persoonlijke gesprekken met de topkandidaten en stel vragen die de competenties en persoonlijkheid aantonen;
  • Check persoonlijk de referenties van de topkandidaat;
  • Gebruik een lijst van duidelijk afgebakende criteria om kandidaten te vergelijken;
  • Bespreek met een gewenste kandidaat direct diens gewenste salaris;
  • Bepaal met de kandidaat een gewenste startdatum. 

De concurrentie zit niet stil. Ook zij zullen de grootste talenten uit de vijver willen vissen. Dus moet je je onderscheiden. Belangrijk hierin is de bedrijfscultuur. Generatie Z betreedt nu de arbeidsmarkt. Zij vinden het belangrijk dat bedrijfswaarden passen bij hun eigen waarden. Daarom is het raadzaam om een duidelijk beeld van de cultuur te creëren en voorbereid te zijn op vragen hierover. Vergeet het vooral ook niet te benoemen tijdens de sollicitatierondes. Het is dan wel van belang dat deze waarden ook worden nageleefd; een bedrijf kan claimen innovatief te zijn, maar gaat nat als dit in de praktijk niet zo blijkt te zijn.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn een goed middel om talent te werven. Hoewel een bovengemiddeld salaris helpt, is dat niet essentieel om talent te binden. Talenten zijn ook door andere voorwaarden over de streep te trekken, zoals:

  • trainings- en ontwikkelingsmogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld technologie of digitalisering;
  • secundaire arbeidsvoorwaarden op het gebied van zorg, zoals een collectieve zorgverzekering die werknemers minder laat betalen voor een verzekering;
  • flexibele werktijden om werknemers controle te geven over de balans tussen werk en privé; 
  • een aantrekkelijke kantooromgeving gericht op de jongere generatie en met een positieve invloed op de gemoedstoestand. 

Deze secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen talenten voor jouw organisatie laten kiezen. Koppel dit aan een sneller werving- en selectietraject en je blijven zitten met moeilijk vervulbare vacatures is verleden tijd. 
 

49% van de Nederlandse HR-managers verloor ooit al gekwalificeerde kandidaten omdat het wervingsproces te lang duurde.

Ontdek hoe je dat voorkomt

Meer blogposts...