Waarom een werkstudent aannemen een goed idee is voor elke organisatie

Geplaatst door Robert Half on 23/04/2018

In Nederland zijn er steeds meer bedrijven die standaard – of op projectbasis – werken met werkstudenten die als bijbaan het team versterken. Vaak bekostigen studenten hun studie hiermee, maar in toenemende mate is dit ook bedoeld om werkervaring op te doen in de sector waarin ze willen werken. Ook voor bedrijven biedt het aannemen van werkstudenten vele voordelen. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste.

Om te beginnen is het goed om te weten dat niet elke student even ambitieus of serieus aan een bijbaan begint. Er zijn er ook die genoegen nemen met een baantje in de horeca of als postbezorger. Maar de studenten die serieus nadenken over hun carrière en ervaring willen opdoen, dát zijn degenen die je aan je wilt binden. Want stel nu eens dat hij of zij goed past binnen de cultuur, talent heeft en zich snel ontwikkelt. Dan kan dit jonge talent na het afronden van de studie direct aan de slag bij jouw organisatie. En dat zonder inwerkperiode of de tijd en kosten die gemoeid zijn met het in gang zetten van een werving- en selectieproces.

Hoge arbeidsproductiviteit

Nu is het zo dat de gemiddelde werkstudent een hoge arbeidsproductiviteit heeft, zeker in vergelijking tot wat hij of zij kost. Een werkstudent heeft wellicht een hogere prestatiedrang dan veel van je medewerkers met een vast contract. Bedenk je maar eens: tijdens de studie is hij of zij nog niet zeker over het vinden van een baan, laat staan zodra de studie is afgerond. Nu goed presteren maakt de kans op een veilige toekomst groter. En aangezien het salaris en de reiskosten van een werkstudent relatief laag zijn in vergelijking tot de baten die hij of zij inbrengt, kun je je daar eigenlijk al geen buil meer aan vallen.

Frisse blik

Een ander voordeel van het aannemen van een werkstudent is dat ze vaak een frisse, innovatieve blik hebben op het vak, wat nieuwe energie geeft in de organisatie. Ze zijn op de hoogte van de laatste onderzoeken, kennis en tools uit het vak. Die kunnen ze weer met jouw organisatie delen. Wie weet bespaar je zo wel op een kostbare training. Bovendien worden ze in hun denken nog niet beperkt door de aanwezige bedrijfscultuur of -processen, waardoor ze wellicht snel doorhebben waar je nog wat kunt winnen qua efficiëntie. En als je twijfelt of de werkstudent wel goed weet hoe het bij jouw organisatie gaat – geen probleem. Over het algemeen zijn ze zeer leergierig en nemen ze nieuwe vaardigheden zelfs sneller op dan vaste medewerkers. En omdat ze de tijd rondom colleges vaak zelf kunnen indelen, zijn ze ook nog eens erg flexibel.

Kortom: benut de kracht van een werkstudent ook voor jouw organisatie. Niet alleen om zijn of haar flexibiliteit, frisse blik en hoge arbeidsproductiviteit, maar ook om bijvoorbeeld een oplossing te vinden voor een groter vraagstuk dat al lang ligt. Hulp nodig bij het vinden van goede werkstudenten? Robert Half helpt je graag. Neem contact op met onze vestiging in Amsterdam of Rotterdam via de knoppen hieronder.

Meer blogposts...