Je werknemers op waarde schatten – zo doe je dat

Geplaatst door Robert Half on 12/12/2019

Als manager ben je natuurlijk voortdurend bezig met de winstgevendheid van het bedrijf. Welke projecten zijn het meest lucratief? Hoe kun je door te innoveren je bedrijf nog beter voorbereiden op de toekomst? Terechte vragen. Maar heb je al eens nagedacht over de impact die je medewerkers hebben op de waarde van je organisatie? Zij kunnen een grote invloed hebben op het bedrag onder aan de streep. Meer dan je misschien denkt. Bij het samenstellen van een team dat je bedrijf naar een hoger niveau kan tillen, is het van essentieel belang om te weten wat je werknemers waard zijn. Bovendien kan het ervoor zorgen dat ze zich erkend voelen en het gevoel krijgen dat hun moeite wordt beloond. Dit is hoe je hierachter komt.

Meet initiatief

Het is geen geheim dat medewerkers die initiatief tonen productiever zijn en eerder risico's nemen die hun vruchten afwerpen. Het is dan ook belangrijk om te weten wie je meest gemotiveerde werknemers zijn. Een mogelijkheid om dit te achterhalen, is door medewerkers te rangschikken op basis van hun originele ideeën, innovatie en interesse in de sector in het algemeen. Deze oefening geeft je een goed beeld van je best presterende werknemers. En dat komt weer goed van pas tijdens de komende beoordelingsgesprekken.

Houd rekening met emotionele kosten

Soms zijn juist je best presterende werknemers degenen die de moraal van de rest van het team naar beneden  brengen. Denk aan een getalenteerde webdeveloper met de gewoonte om teamgenoten (onterecht) te bekritiseren, of een micromanaging financemanager die continu loopt te klagen.

Emotioneel dure teamleden kunnen enthousiasme, passie en productiviteit verminderen – factoren die gevolgen hebben voor de bedrijfscultuur en de groei van het bedrijf. Emotionele kosten zijn dan ook een belangrijke factor in het bepalen van de waarde van je werknemers.

Bepaal hoe kostenefficiënt de werknemer is

Hoewel de persoonlijkheid en houding van een medewerker een belangrijke rol kunnen spelen, is het net zo belangrijk om na te denken over de vraag of de medewerker zijn/haar salaris, ook daadwerkelijk waarmaakt. Komen de vaardigheden van je beste werknemers overeen met hun salaris of kunnen ze gemakkelijk worden vervangen?

Soms beloven twee lager betaalde medewerkers meer veelzijdigheid dan een hoogvlieger die een salaris eist dat veel hoger dan marktconform is. Hoewel je vaardigheden en ervaring niet moet onderschatten, moet de kostenefficiëntie van je werknemers altijd bij de behoeften van je bedrijf passen.

Hoe besluitvaardig is de werknemer?

Scherpe besluitvorming is een essentiële factor van bedrijfssucces. Veel medewerkers nemen echter niet het voortouw als het gaat om het maken van de professionele keuzes die je bedrijf verder helpen. Waardevolle werknemers kunnen de voor- en nadelen van keuzes afwegen – en vervolgens het pad kiezen dat het meeste oplevert.

Zij zijn ook degenen die keuzes durven te nemen die weinig sympathie van andere collega’s oproepen – maar die je bedrijf op de lange termijn wél ten goede komen. En dus zijn ze veel waard voor je organisatie.

Investeer in loyaliteit

Integriteit is een belangrijke indicator van een goede werknemer. Loyale werknemers vinden het bijvoorbeeld niet erg om eens langer te werken, omdat zij hart hebben voor het bedrijf. De kans dat zij met een schuin oog naar de concurrentie kijken of het bedrijf zullen verlaten, is klein.

Ontrouwe werknemers daarentegen, kunnen veel invloed hebben op de moraal en personeelsbehoud en -groei. Investeren in werknemersloyaliteit is dus beter dan onterechte waarde hechten aan schijnbaar waardevolle nieuwe aanwinsten.

Je werknemers op waarde schatten

De waarde van je werknemers berekenen kan een lastig proces zijn. Maar het is wel nodig, wil je dat je bedrijf vooruitgang boekt. Onthoud dat je personeel je meest waardevolle asset is. Steek je geen moeite in het bepalen van hun waarde, dan loop je het risico dat bedrijfsgroei in het gedrang komt.

Benieuwd wat jij je werknemers zou moeten betalen om ze te behouden? Ontdek onze Salarisgids.

Over de Salarisgids

Robert Half voert jaarlijks onderzoek naar de lonen en de trends op de arbeidsmarkt. In deze onafhankelijke survey worden 1.800 CFO’s, CIO’s en General Hiring Managers bevraagd in Nederland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Brazilië.

De cijfers uit dit onderzoek vormen de basis voor onze Salarisgids. Die omvat de belangrijkste salaristrends en tendensen op de arbeidsmarkt in administratie, HR en office support, finance en boekhouding en project en interim-management. Ontdek er alle cijfers die lonen.

Meer blogposts...