Hoe een lang recruitmentproces je bedrijf kan aantasten

Geplaatst door Robert Half on 26/04/2018

Beslissen of en wanneer je een contract verlengt, is voor veel HR-managers een vervelende taak. Heb je eerder een negatieve ervaring gehad door de verkeerde kandidaat te kiezen? Dan wil je nu waarschijnlijk rustig de tijd nemen. Maar als je te lang wacht, loop je de ideale kandidaat misschien wel mis. Want die laatste heeft de vacatures voor het uitkiezen. Wat kun je doen om zo’n vervelende situatie te voorkomen? 

Met een georganiseerde en resolute aanpak, een duidelijk beeld van de behoeften van je onderneming en door een eind te maken aan onrealistische verwachtingen, wordt het mogelijk om een snel maar grondig recruitmentproces op te zetten. Zo heb je een streepje voor op de concurrent. Volg deze 8 stappen voor een snelle en succesvolle recruitmentprocedure.

1. Bepaal waar behoefte aan is

Als je zelf niet weet waar je naar op zoek bent, is het onmogelijk om een goede vacaturetekst te schrijven. Definieer dus duidelijk de criteria die je aan een nieuwe kandidaat stelt. Zoek je iemand voor een bestaande positie, ga dan na of die criteria veranderd zijn sinds de laatste werving- en selectieprocedure. En houd ook rekening met een mogelijke andere invulling van de rol in de toekomst.    

2. Formuleer een goede vacaturetekst 

Met een duidelijke functieomschrijving krijg je alleen écht gekwalificeerde kandidaten binnen en creëer je gelijk een gedetailleerd document om je kandidaat later mee te evalueren. Wees open en eerlijk over wat de functie precies inhoudt en doe geen valse beloftes over doorgroeimogelijkheden. Vermeld ook duidelijk wat voor diploma’s of certificaten je van kandidaten verwacht. Zo rond je de eerste evaluatieronde snel en efficiënt af.  

3. Wees voorbereid

Zorg ervoor dat je al op voorhand zeker weet dat iedereen met beslissingsrecht over nieuw personeel, akkoord gaat. Je wilt voorkomen dat je hier bij de perfecte kandidaat op vastloopt en opnieuw moet beginnen. Ook belangrijk is de goedkeuring voor een competitieve salarisvork, conform de huidige markt. Bekijk onze salarisgids om een idee te krijgen van de gangbare lonen.  

4. Maak een planning en stel deadlines

Maak tijd vrij om je aanpak te plannen en wijk niet van die planning af. Neem deadlines in de planning op voor wanneer je beslist wie er op gesprek wordt uitgenodigd, wanneer je iemand een aanbod wilt doen en wanneer die persoon moet starten.  

5. Wees consistent, objectief en realistisch

Schrijf geen vacatureteksten met een omschrijving waaraan niemand kan voldoen. Natuurlijk heb je een ideale kandidaat in gedachten, maar vraag jezelf af of die persoon ook echt bestaat. Weet je het niet zeker? Ga dan eens in gesprek met een gespecialiseerde recruitmentconsulent. Zij hebben kennis in huis over het huidige landschap en weten welke eisen concurrenten stellen aan kandidaten voor soortgelijke vacatures. Met die informatie kunnen jullie samen realistische verwachtingen opstellen.  

6. Controleer referenties

Hoewel efficiëntie belangrijk is, wil je niet halsoverkop een beslissing maken. Referenties natrekken is een stap waar je zeker de tijd voor wilt nemen. Deze zijn vaak cruciaal bij het vinden van de ideale match.

7. Laat kandidaten niet wachten

Vertel kandidaten tijdens de sollicitatiegesprekken duidelijk wanneer ze nieuws kunnen verwachten en houd je aan die belofte. Misschien gaat er in het opstellen van een aantrekkelijk aanbod meer tijd zitten dan je had gedacht, maar een kandidaat zou dit weleens kunnen interpreteren als desinteresse – om vervolgens zijn heil ergens anders te zoeken.  

8. Beslis

Als de ideale kandidaat gevonden is, doe dan alvast een mondeling aanbod. Zo houd je nog wat tijd over voor een referentie- of background check voordat jullie over een concreet voorstel gaan onderhandelen. Zorg er indien nodig voor dat collega’s achter de keuze staan en bel de kandidaat meteen op.

Nieuwe mensen werven is een van de belangrijkste beslissingen die je voor je bedrijf maakt, maar tegelijkertijd lopen veel ondernemingen juist hier op vast. Door de belangrijkste eisen voor een nieuwe kandidaat goed te formuleren en gestructureerd en doelgericht te werk te gaan, haal je talentvolle werknemers binnen zonder achteraf spijt te krijgen.
 

49% van de Nederlandse HR-managers verloor ooit al gekwalificeerde kandidaten omdat het wervingsproces te lang duurde.

Ontdek hoe je dat voorkomt

Meer blogposts...