Hoe bepaal je wat je nieuwe werknemer waard is?

Geplaatst door Robert Half on 08/10/2018

Je hebt een goedlopend sollicitatiegesprek met een veelbelovende kandidaat. Langzaam kom je bij het onvermijdelijke maar gevoelige punt: hoeveel verwacht je te gaan verdienen? Deze vraag stel je vaak al voordat je zelf een salarisvoorstel doet. Maar hoe weet je nu of het gewenste salaris realistisch is? En hoe zorg je ervoor dat je zelf een goed en passend bod doet? Volg deze 6 tips en weet precies wat je nieuwe werknemer waard is.

1.    Doe marktonderzoek

Doe voor je het gesprek ingaat zelf marktonderzoek en stel vast wat een marktconform salaris is voor de desbetreffende functie. Een snelle en eenvoudige manier om dit te doen is door onze Salarisgids te raadplegen.

2.    Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet

Je kandidaat ziet het niet direct terug in zijn of haar salaris, maar onderschat de impact van de secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Denk daarbij aan bonussen, het gebruik van een leaseauto of iedere dag een verzorgde lunch. Of wat dacht je van bijzondere voorwaarden zoals een powernap op werk? Uit ons eigen onderzoek bleek zelfs dat vier op de vijf werknemers een lager salaris zou accepteren in ruil voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden. 

3.    Leer je kandidaat kennen

Begin niet gelijk te strooien met bedragen,, maar ontdek eerst waar de prioriteiten van je kandidaat liggen. En speel daar vervolgens op in. Maak bijvoorbeeld duidelijk of er ruimte is om door te groeien en of een salarisverhoging op korte termijn tot de mogelijkheden behoort. 

4.    Evalueer vraag en aanbod

Houd rekening met de huidige arbeidsmarkt. Heb je honderden sollicitanten voor één functie, of ben je al blij als er twee mensen reageren? Ook dit speelt mee in de bepaling van het minimum- en maximumsalaris.

5.    Let op het functieprofiel

Heeft iemand veel verantwoordelijkheid? Gaat je werknemer onregelmatige uren draaien? Stuur je je kandidaat om de week naar een klant in het buitenland? Dit zijn natuurlijk forse functie-eisen die zich uiteraard ook moeten vertalen naar het salaris. 

6.    Vermijd de vraag “wat verdien je nu?”

Hoe verleidelijk het ook mag zijn: vraag een kandidaat niet naar zijn vorige loon. Ten eerste weet je niet of je kandidaat naar waarheid antwoordt. Ten tweede maakt het niet uit wat je sollicitant nu verdient. Jij bent degene die de vacature heeft uitgezet, dus moet jij als werkgever bepalen wat de ROI van je potentiële werknemer is. Ongeacht de verwachting van degene die tegenover je zit. 

Heb je je sollicitant een aanbod gedaan? Geef hem of haar dan voldoende tijd om erover na te denken. Als je kandidaten onder druk zet om meteen te beslissen, schrik je je gewenste topwerknemer misschien af. Maar, laat de onderhandelingen niet te lang duren. Een korte time to hire vergroot immers je kans om een topkandidaat binnen te halen. 

Ontdek de gangbare salarissen per functie en de meest gevraagd secundaire arbeidsvoorwaarden in onze Salarisgids.

Over de Salarisgids

Robert Half voert jaarlijks onderzoek naar de lonen en de trends op de arbeidsmarkt. In deze onafhankelijke survey worden 1.800 CFO’s, CIO’s en General Hiring Managers bevraagd in Nederland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Brazilië.

De cijfers uit dit onderzoek vormen de basis voor onze Salarisgids. Die omvat de belangrijkste salaristrends en tendensen op de arbeidsmarkt in administratie, HR en office support, finance en boekhouding en project en interim-management. Ontdek er alle cijfers die lonen.

Meer blogposts...