Hoe beoordeel je de vaardigheden van IT-kandidaten?

Geplaatst door Robert Half on 30/05/2023
Geschatte leestijd: 4 minuten

 

De strijd om IT-professionals woedt in alle hevigheid. Omdat de vraag zo groot is, moeten werkgevers exact weten welke skills een kandidaat moet hebben, zodat ze meteen kunnen handelen als ze een geschikt profiel vinden. Hoewel vaardigheden zoals communicatie en klantgerichtheid steeds belangrijker worden bij IT-functies, staan technische skills nog steeds bovenaan op het lijstje. Waarom is het testen van vaardigheden nog altijd zo belangrijk en welke technieken kan je hiervoor toepassen?

Je kan op verschillende manieren te werk gaan om te polsen naar de technische vaardigheden van IT-professionals:

1. Stel een aantal gerichte technische vragen die rechtstreeks verband houden met de functie

Gerichte sollicitatievragen stellen is een doeltreffende manier om een algemeen beeld te krijgen van iemands IT-vaardigheden. Naast de gebruikelijke sollicitatievragen kan je een aantal technische en praktijk-gerelateerde vragen stellen om te peilen naar de kennis en de way of working van de kandidaat.

Bij het werven van een HTML-developer kan je bijvoorbeeld vragen: ‘als je één ding aan HTML zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?’ Zo peil je niet alleen naar hun technische kennis, maar geef je sollicitanten ook de kans om wat context te leveren.

Zoek eventueel binnen je team naar suggesties voor vragen, op basis van realistische uitdagingen binnen bestaande projecten.

2. Neem een technische test af

Als het op tests aankomt, gaat er niets boven de beproefde methodes. Stel zelf een test op die de kandidaat op een laptop kan maken tijdens het sollicitatiegesprek. Als je kiest voor zo’n test on the spot, maak die dan zo concreet mogelijk en baseer je hierbij op een business case uit je eigen bedrijf. Zo blijft het realistisch en duidelijk, en kan je de antwoorden toetsen aan de oplossingen in je eigen bedrijf.

Gebruik voor de test een mix van open en meerkeuzevragen die horen bij de taken en de functie zoals vermeld in de vacature. Stel niet te veel vragen, maar zorg dat ze heel gericht zijn. Nadien kan je deze test gebruiken als basis voor je volgende reeks sollicitatievragen.

3. Geef kandidaten een praktische case

Zie je liever hoe kandidaten hun IT-vaardigheden in de praktijk brengen? Geef ze dan een praktische opdracht die ze in hun eigen tempo mogen uitvoeren binnen de door jou gestelde deadline. Laat hen bijvoorbeeld thuis een miniwebsite of eenvoudige mobiele app programmeren, zodat je zeker weet dat ze over de vereiste vaardigheden beschikken.

Je kan zelfs nog een stapje verder gaan en kandidaten naderhand, bijvoorbeeld in een tweede gesprek, vragen om hun keuzes toe te lichten of hun case te presenteren. Zo krijg je een beter beeld van hun aanpak en probleemoplossend vermogen.

4. Schakel een gespecialiseerd rekruteringsbedrijf voor IT-functies in

Het opstellen van tests en cases die specifieke technische vaardigheden, kwalificaties en functievereisten peilen, kan heel tijdrovend zijn. Bovendien verandert het vakgebied IT zo snel dat het een hele uitdaging is om deze compatibel te houden met de laatste versies van gangbare tools. Om zeker te zijn dat je tests en cases hun doel niet voorbij schieten, is het soms makkelijker om een IT-rekruteringsbedrijf in te schakelen. Dergelijke bedrijven zijn immers gespecialiseerd in het beoordelen van de resultaten en het selecteren van de beste kandidaten.

 

Op zoek naar IT-profielen? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Meer blogposts...