De 7 profielen voor het perfecte team en hun equivalenten in de Tour de France

Geplaatst door Robert Half on 10/07/2018

Kijk niet gek op als je de komende dagen de tv aanzet en je tientallen wielrenners door het Franse land ziet kronkelen. De grootste ronde van het jaar is namelijk weer bezig: de Tour de France. Dit jaar met maar liefst vijftien Nederlandse renners, onder wie Tom Dumoulin. Maar strijden om een podiumplek doet onze grote troef voor de eindzege niet alleen. Om hem heen heeft hij namelijk een team van zeven andere renners die Tom terzijde staan om voor de gele trui te gaan. Elk met eigen capaciteiten en volledig op elkaar afgestemd voor een optimaal eindresultaat straks in Parijs. Het is wat dat betreft net een team op de werkvloer. Daarom: de zeven profielen voor het perfecte team en hun equivalent in de wielersport.

1. De leider | kopman | Tom Dumoulin

De geboren leider van de ploeg. De man die de lijnen uitzet, op korte en lange termijn. Heeft charisma en overtuigingskracht om de anderen binnen het team aan te sturen en te motiveren. Geeft zelf het goede voorbeeld en delegeert taken al naar gelang de kwaliteiten van de overige leden.

2. De teamplayer | knecht | Bram Tankink

Cijfert zichzelf weg voor het team. In het wielrennen zijn dit de knechten die het nodige kopwerk doen voor de leider en die bidons halen bij de teamwagen. Belangrijke drijfveer van een type Tankink is dat hij behulpzaam is en zorgt voor sfeer in het team. En ontstaat er een conflict, dan is de teamplayer diegene die de zorgt voor de lijmpoging.

3. De researcher | ploegleider | Erik Breukink

Breukink zit niet meer op de fiets, maar zorgt er als ploegleider voor dat voor elke etappe een tactisch plan klaarligt. Vaak iemand met jarenlange ervaring. Is door de wol geverfd en weet voor de kleinste problemen een oplossing. Oplossingen waar anderen in het team nog niet meteen aan denken. Een Breukink heeft een uitgebreid netwerk, waar hij op de juiste momenten op kan terugvallen.

4. De expert | sprinter | Dylan Groenewegen

Elk project heeft een expert nodig. In het wielrennen zijn dit de mannen die bijvoorbeeld sprinten tot hun specialiteit hebben gemaakt. Anderen toetsen hun ideeën en ervaringen bij de expert. Een Groenewegen staat op met fietsen en gaat ermee naar bed. Liefst op een lange rechte weg voor het halen van topsnelheid.

5. De planner | alleskunner | Niki Terpstra

Het type Terpstra heeft visie op het werk of de sport. Hij houdt het overzicht en stuurt teamgenoten aan met de perfecte commando’s op het perfecte moment. Weet voor elke klassieker of grote ronde wat er moet gebeuren en stuurt iedereen in de juiste richting van het einddoel. Voor een etappe en erna.

6. De creatieveling | aanvaller | Robert Gesink

Zit een project of etappe op slot, dan is er altijd nog de aanvaller die het peloton uit elkaar trekt met een aanval uit het niets. Springt weg op de meest onverwachte momenten en heeft zo geweldige ingevingen voor de rest van het team. Verrassing en creativiteit zijn de belangrijkste eigenschappen van dit profiel, stiptheid vaak wat minder. Combineer dit type echter met een planner en je hebt een gouden tandem in handen.

7. De communicator | allemansvriend | Laurens ten Dam

Nieuwe informatie tijdens een project kan het verloop drastisch omgooien. In het wielrennen moet je dan bijvoorbeeld denken aan de opgave van een belangrijke ploegmaat. De communicator zorgt ervoor dat alle benodigde informatie wordt gedeeld en overtuigt samen met de leider iedereen om zich dubbel zo hard in te zetten voor het team. De Ten Dam kent veel mensen in het wereldje en heeft voor elke klus wel iemand die hij kan aanspreken.

Complementair team

Het perfecte team samenstellen is een klus van de lange adem. Misschien weet jij precies waar je talenten liggen, of identificeer je jezelf juist met meerdere profielen. Als werkgever is het juist zaak de specifieke talenten van personen te herkennen. Zo kom je uiteindelijk het snelst tot een complementair team dat meedoet voor de prijzen. Net als onze Tom de komende weken uiteraard.

Nog op zoek naar spelers voor jouw team? Of denk je dat jij over de kwaliteiten beschikt om een team naar een eindsprint te leiden?

Meer blogposts...