Werkstress bij je medewerkers: wat kun je als werkgever doen?

Geplaatst door Robert Half on 13/11/2018

Dat werkstress een groot probleem vormt, is de laatste tijd wel duidelijk. Zo laat het nieuws zien dat ‘werkstress beroepsziekte nummer 1 is’ en dat ‘een op de vijf Nederlanders niet werkt als gevolg van stress en een burn-out’. Speciaal voor dit groeiende probleem is de #weekvandewerkstress in het leven geroepen, ditmaal met als thema ‘duurzame inzetbaarheid’. Want duurzame inzetbaarheid van medewerkers zorgt ervoor dat je langer plezier hebt van elkaar. Maar wat kun je als werkgever eigenlijk doen om de werkstress bij je medewerkers te beperken? Wij geven vijf tips.

1. Bereid je goed voor: herken stressklachten…

Voordat we verder de diepte in gaan is het belangrijk om stress- en burn-outklachten te herkennen en te weten hoe het werkt. Veel werkgevers en werknemers beperken zich namelijk vooral op het verminderen van de werkdruk, terwijl onderzoek heeft aangetoond dat dit niet de oplossing is om werkgerelateerde stressklachten te voorkomen. Het is juist belangrijk om op energiebronnen te benutten. Denk aan dat je werknemer zijn werk efficiënt invult, voldoening haalt uit werk en het gevoel krijgt gewaardeerd te worden.

2. …en weet hoe te reageren

Merk je bijvoorbeeld dat je werknemers minder gemotiveerd zijn, vermoeid overkomen of juist sneller aangebrand zijn? Dan moeten de alarmbellen al gaan rinkelen. Je medewerker heeft niet meteen last van een burn-out, maar heeft misschien wel wat extra aandacht nodig. Het kan zijn dat je een blijk van waardering moet geven of juist de mogelijkheid tot flexibiliteit bieden. Weet dan dat je met een klein gebaar al iets groots kunt bereiken – afhankelijk van de situatie en waar hij of zij behoefte aan heeft. Complimenteer je medewerker, geef hem of haar het idee mee te kunnen beslissen over een bepaalde kwestie. Of bied aan eventueel te kunnen thuiswerken of pas na de file naar kantoor te rijden. Dat geeft je medewerker meer energie en werkplezier en zorgt ervoor dat hij of zij beter met de werkdruk en stress om kan gaan. 

3. Onderzoek de oorzaak van stressklachten bij medewerkers

Veel werknemers staan onder druk en moeten de laatste jaren meer werk verzetten met minder personeel. Dat heeft tot veel stress- en burn-outklachten geleid. Maar toch heeft stress niet altijd alleen te maken met werk. Een beetje werkstress kan je personeel best aan. Het wordt alleen vaak te veel als een werknemer op verschillende gebieden het gevoel heeft de controle te verliezen – op het gebied van werk, maar ook privé. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat hij of zij thuis financiële problemen heeft of juist ongelukkig in de relatie zit. Het is goed om de ruimte te geven daarover te praten. En – indien mogelijk en als de medewerker het toelaat – hier samen een passende oplossing voor te bedenken.

4. Bied preventief passende oplossingen en handvaten voor de hele organisatie

De onderzochte oorzaak van stress is vaak goed te verhelpen met het opzetten van een structuur. Verbeter bijvoorbeeld de communicatie met leidinggevenden, zorg voor tussentijdse bila’s en stel een protocol op voor bepaalde oorzaken van stress. Maar ook een cursus in communiceren, anti-stress of timemanagement kan al veel teweegbrengen. Maak hierbij geen onderscheid tussen je werknemers en zorg ervoor dat je iedereen gezamenlijk en preventief voorbereidt. Is het helaas toch zover gekomen dat je medewerker een tijdje thuis zit? Bied dan een goede sociale ondersteuning aan, blijf voldoende en op positieve wijze investeren in het contact en zorg uiteindelijk gezamenlijk voor een goede re-integratie.

5. Bekijk de extra mogelijkheden op kantoor

Sommige werkgevers bieden stress-verlagende activiteiten aan. En dat is niet voor niks, want door ze goed te wapenen tegen een hoge werkdruk, zijn ze stressbestendiger. Stimuleer je werknemers bijvoorbeeld om gezond te eten door een gezonde lunch aan te bieden, laat ze op kosten van de zaak sporten of geef een bonus of cadeautje als je medewerkers niet roken of juist stoppen met roken. Ook ontspanningsoefeningen, yoga of massages kunnen flink helpen. Kijk ook naar de ruimte waarin jouw medewerkers zich bevinden. Zorg voor goede ventilatie, houd rekening met kleuren – kleurgebruik op kantoor is van invloed op je stemming en productiviteit – en inrichting, zoals planten en meubels. Je brengt tenslotte meer tijd op kantoor door dan thuis. En thuis zit je ook liever niet tussen de betonnen muren, toch?

Meer tips ontvangen over hoe je jouw personeel happy houdt? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks relevante blogs in je mail.
 

Benieuwd naar meer tips?

Meer blogposts...