Welke kleding tijdens het solliciteren? Zo zorg je voor een professionele uitstraling

Geplaatst door Robert Half on 08/09/2017

Ben je op zoek naar de outfit die je meteen aan je volgende baan gaat helpen? Dan helpen we je direct uit de droom: er bestaat geen pak of jurk waarmee je je volgende sollicitatiegesprek succesvol afsluit. Er is kortom geen gouden regel voor wat voor kleding je aantrekt tijdens het solliciteren. De kledingvoorschriften verschillen namelijk per bedrijf. Wel zijn er wat zaken waar je in je kleding rekening mee kunt houden. Robert Half vertelt je in deze blogpost graag welke zaken dat zijn.

Elk bedrijf is anders

De dresscode is bij elk bedrijf anders. Voordat je op sollicitatiegesprek komt, is het dan ook vooral zaak om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Check de fotografie op de website en socialmediakanalen van je potentiële werkgever bijvoorbeeld eens. Zijn de mensen daarop heel formeel of juist informeel gekleed? Als je al mensen hebt gezien van het bedrijf: wat voor indruk maken ze op je qua kleding? Geeft dat je geen goed idee over wat je aan moet trekken? Je kunt altijd even de recruiter bellen en het gewoon vragen. Hij of zij zal het slechts zien als een goede voorbereiding.

Algemeen kledingadvies voor je sollicitatiegesprek

Om er zeker van te zijn dat je plank niet volledig misslaat qua kleding, zijn er wel wat algemene regels waar je rekening mee kunt houden in je kleding bij een sollicitatie.
• Kleed je altijd net iets netter dan de medewerkers van het bedrijf die je al gezien hebt of kent. Dat betekent dat je kleding schoon, netjes gestreken en onbeschadigd is. Zo laat je zien dat het krijgen van de functie belangrijk voor je is.
• Heb je huisdieren? Let er dan extra op dat je stof en haren van je kleding haalt voordat je gaat.
• Heb je het snel warm en is dat te zien in je kleding? Kies dan voor een shirt dat goed ademt en niet iets wat te strak zit. Maar laat ook niet te veel bloot zien. Blote benen en een diep decolleté zijn voor een sollicitatie minder geschikt. 
• Vergeet het uiterlijk van je  jas en tas niet: neem die zeker niet mee als ze helemaal afgeleefd zijn. 
• Draag geen rare sokken of stropdassen. Leuk, als je tijdens carnaval rondloopt als SpongeBob, maar tijdens een sollicitatie kun je het beter achterwege laten. 
Naast deze regels, nog een algemene tip. Veel mensen gaan direct uit hun huidige baan naar een sollicitatiegesprek. Het gevolg is dat je al de hele dag in hetzelfde kloffie loopt. Neem dus ’s ochtends een extra colbertje of bloesje mee. Of zorg dat je je vooraf zelfs volledig kunt omkleden. Je voelt je gewoon lekkerder in een frisse outfit. 

Kleed je zoals je bent

Hoewel de tips hierboven vrij voor de hand kunnen liggen, gaat het er uiteindelijk om dat je de sterkste kant van jezelf laat zien. Daarbij is vooral die factor ‘jezelf’ erg belangrijk. Als je normaal altijd in een spijkerbroek loopt, ga dan niet opeens in een mantelpakje. Draag je in het dagelijks leven nooit zwart? Kies dan ook voor een pak dat bijvoorbeeld blauw of grijs is. En ga ook niet plots op hakken lopen als je dat niet gewend bent. Niets is zo ongemakkelijk als een struikelende sollicitant. En uiteindelijk gaat het allemaal om zelfvertrouwen. Trek dus iets aan waar jij een goed gevoel bij hebt. Dat straalt niet alleen af op de persoon waar je een gesprek mee hebt, maar vooral ook op jezelf. Wedden dat je in een goede outfit een beter gesprek hebt?

Meer blogposts...