Welke baan past bij mij? Zo vind je je droombaan

Geplaatst door Robert Half on 03/10/2017

Je bent op zoek naar een baan. Je hebt misschien je cv al helemaal bijgewerkt. Maar hoe vind je nu de vacature die echt bij je past? Het begint allemaal bij bewustwording. Bewustwording van wie je bent, wat je kunt en wat je leuk vindt.
Een droombaan vind je zelden bij toeval. Het is dan ook belangrijk dat je bedenkt wat je prettig vindt in je nieuwe functie, nog voordat je echt op zoek gaat. Zeker als je al werkervaring hebt opgedaan, kun je voor jezelf op een rij zetten wat je energie geeft en wat energie vraagt. Misschien doe je nu veel projectmanagement terwijl je dat heel veel energie kost. Of werk je heel zelfstandig terwijl je juist floreert in teamverband. Probeer al dit soort onderdelen op te sommen.

Sterke en zwakke punten

Vul de energiegevers en -trekkers aan met je sterke en zwakke punten. Wat je goed kunt, vind je vaak ook leuk, maar misschien zijn er nog eigenschappen waar je nog niet aan hebt gedacht. En durf je echt kritisch naar jezelf te zijn? Vraag dan ook collega’s, studiegenoten of vrienden dit voor jou te doen.
Ben je er nog niet uit? Dan moet je misschien nog dieper gaan. Een beroepskeuzetest of een jobcoach kan je hierbij helpen. Een persoonlijkheidstest wellicht ook. Of probeer echt buiten de kaders te denken door jezelf open vragen te stellen als:
• Stel dat je zo rijk was dat je je om geld geen zorgen zou hoeven maken. Wat zou je dan voor werk gaan doen? 
• Als je aan niets en niemand gebonden was, wat zou je dan echt willen doen? 
Dit soort open vragen kunnen je op heel andere gedachten brengen over wie je bent en wat je wilt.

Maak jezelf vindbaar

Nu je een overzicht hebt van je krachten, kun je jezelf vindbaar gaan maken. Bekijk je cv nog eens kritisch. Komt daarin duidelijk naar voren wie je bent, waar je goed in bent en wat je wilt? Zorg er ook voor dat je online goed vindbaar bent. Zet in je LinkedIn niet alleen dat je beschikbaar bent, maar ook waarvoor je beschikbaar bent. Gebruik daarvoor zoveel mogelijk keywords die recruiters ook gebruiken. Op LinkedIn heb je ook de ruimte om een samenvatting over jezelf te geven. Een mooie plek om jezelf te presenteren. Ook hier geldt: wees creatief met zoekwoorden.
Natuurlijk ga je ook actief op zoek. Om de droombaan na te jagen, ben je daarin zelf heel kritisch een eerlijk. Word je oprecht enthousiast van de vacature? Spit dan de website van het bedrijf goed door. Onderzoek eens of en hoe ze in het nieuws komen. Kijk op LinkedIn of je mensen kent die er gewerkt hebben en vraag of je hen daarover eens kunt spreken. Nog steeds enthousiast? Dan wordt het tijd om te solliciteren!

Meer blogposts...