Wanneer veranderen van baan? Vijf onmiskenbare signalen

Geplaatst door Robert Half on 28/09/2016

Heb je het gevoel dat je bent uitgekeken op je baan, maar kun je er niet precies je vinger op leggen? Wij zetten vijf signalen op een rij die je niet mag negeren. In dat geval is veranderen van job namelijk zeker een optie, ook al is het een grote stap. In sommige gevallen is een carrièreswitch nu eenmaal nodig om weer plezier in je werk te krijgen.

1. Intellectuele luiheid

Interesseert je werk je steeds minder en werk je grotendeels op de automatische piloot? Dan is er sprake van intellectuele luiheid. Je hebt geen zin meer om je in zaken te verdiepen en doet alleen nog maar het hoognodige. Intellectuele luiheid is een duidelijk signaal dat je niet naast je mag neerleggen. Tijd om te bedenken of je je heil niet beter bij een andere werkgever zoekt.

2. Te veel werkstress

Stress is nodig om te presteren. Maar te veel stress is funest voor de werkvreugde. Als werkstress chronisch wordt, kan het zelfs leiden tot een burn-out. Stress op het werk is vaak het gevolg van een overvolle agenda, een inefficiënte organisatie of een conflict. Daar moet je op tijd bij zijn. Veranderen van baan kan helpen, maar je kunt stress ook op een andere manier aanpakken. De dialoog met je baas en collega’s aangaan, is altijd een goede eerste stap.

3. Futloos en vermoeid

Als je vaak futloos aan de werkweek begint, zou het zomaar kunnen dat je je baan stilletjes aan beu raakt. Je telt de dagen af naar het weekend en je professionele motivatie is ver te zoeken. Tijdens de werkdag slaat de verveling toe en je wordt voortdurend afgeleid door honderd-en-een zaken. Tijd om je werkdip aan te pakken en te overwegen een andere plek te zoeken.

4. Lichamelijke klachten

Als je je baan zat bent, merk je dat soms ook lichamelijk. Fysieke klachten komen veel voor en zijn een concreet signaal dat je – zeker als ze chronisch worden – niet mag negeren. Dit zijn veel voorkomende lichamelijke klachten:

  • hoofdpijn en migraine
  • spier- en rugpijn
  • maagklachten (als gevolg van stress)

5. Meningsverschillen

Heb je de laatste tijd veel meningsverschillen met je baas of collega’s? Dat is een teken. Als je het conflict te veel opzoekt, is de kans groot dat je niet goed in je vel zit en je je aan te veel zaken begint te storen. Bovendien zal het je leidinggevende niet ontgaan. Tijd dus om de situatie op te lossen en conflicten op de werkvloer gedag te zeggen.

Baanmoeheid hoeft niet per se negatief te zijn. Je kunt het ook aangrijpen voor een nieuwe start en om een baan te zoeken die beter bij je past. Door een carrièreswitch begin je vol enthousiasme aan een nieuw professioneel hoofdstuk.

Meer blogposts...