Vragen die je jezelf moet stellen als je freelancer wilt worden

Geplaatst door Robert Half on 12/07/2017

Overweeg je om te starten als freelancer? Dan heb je misschien de voor- en de nadelen al tegen elkaar afgewogen. Maar weet je ook of het freelance-bestaan echt bij je past? Deze vragen helpen je op weg bij het maken van een afgewogen keuze.

Waarom wil ik eigenlijk als freelancer aan de slag?

Er zijn tal van redenen waarom mensen als freelancer starten. Niet meer voor een baas willen werken is een bekende. Ook vrijheid wordt vaak genoemd. Maar die vrijheid heeft ook een keerzijde. Als zelfstandige heb je namelijk allerlei verantwoordelijkheden en verplichtingen die je als werknemer niet hebt. Ieder kwartaal aangifte Omzetbelasting doen bijvoorbeeld. En natuurlijk je eigen boekhouding bijhouden. Vraag je dus af of je dit echt wilt en of het werken als freelancer wel echt je behoefte vervult. Als je vooral veel ervaring bij verschillende klanten wilt opdoen, kun je immers ook op detacheringsbasis gaan werken.

Welke rechtsvorm past bij mij?

Hoewel iedereen het altijd over ‘freelancers’ en ‘zzp’ers’ heeft, komen beide niet voor in het wetboek. Beide woorden betekenen hetzelfde, maar zijn geen juridische rechtsvorm. Om die reden vraagt de Belastingdienst je een rechtsvorm te kiezen. Freelancers/zzp’ers kiezen meestal voor een eenmanszaak of een bv. Een eenmanszaak is financieel vaak de aantrekkelijkste optie. Ook hoef je bij deze rechtsvorm niet de jaarrekening te laten controleren door een accountant. Bij een eenmanszaak kun je in principe alles zelf regelen, ook de belastingaangifte.

Met een bv kun je de aansprakelijkheid volledig in de vennootschap beleggen, waar je bij de eenmanszaak zelf die verantwoording draagt en dus ook persoonlijk failliet zou kunnen gaan. Aan de bv kleven wel allerlei fiscale aspecten. Ook kun je met deze vorm geen aanspraak maken op belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek. Het geeft dus vaak meer gedoe, maar ook een bepaalde veiligheid.

Heb ik voldoende financiële draagkracht om onvoorziene omstandigheden het hoofd te bieden?

Wanneer je in dienstverband werkt, kun je beroep doen op een vangnet van sociale voorzieningen. Als freelancer moet je het meeste zelf regelen. Ben je ziek? Dan word je in principe niet doorbetaald. Langdurige ziekte kan je bovendien klanten kosten. En wat te denken van schade die je veroorzaakt bij een klant? Dat kan je zelfs de kop kosten. Bedenk dus vooraf goed hoe je met dit soort zaken omgaat. Sluit je hiervoor een verzekering af of beschik je over voldoende buffer om dit tegenslagen met betrekking tot ziekte, ongelukken en schade op te vangen?

Kan ik voldoen aan de eisen van de Belastingdienst?

Je kunt je wel als zzp’er inschrijven bij de Kamer van Koophandel, maar dat wil niet zeggen dat je door de Belastingdienst ook als freelancer wordt beschouwd. Daarvoor moet je aan verschillende criteria voldoen en die verschillen per vakgebied. Als vuistregel kun je aanhouden dat je voor minstens drie verschillende klanten per jaar moet werken. Heb je maar één opdrachtgever, dan kan de Belastingdienst dat als verkapt dienstverband beschouwen. Een vraag die je jezelf dan ook zeker moet stellen: hoe ga je acquisitie doen en zorgen voor voldoende klanten? Want zonder klanten, geen business. 

Meer blogposts...