Soft skills om de vrouwelijke leiderschapskloof te dichten

Geplaatst door on 08/03/2023
Geschatte leestijd: 4 minuten

Nu jongere generaties instromen en hybride werk de norm geworden is, evolueren ook de leiderschapsvaardigheden. In het kader van Internationale Vrouwendag praten we met Karina Perez Galindo, Noëmie Cicurel en Vanessa Sproedt-Graef van Robert Half over het belang van soft skills – vaak geassocieerd met vrouwen – voor het leiderschap van vandaag.

Welke vaardigheden worden traditioneel geassocieerd met vrouwen?

Karina Perez Galindo Mannen en vrouwen beschikken van nature over andere soft skills, en ook hun persoonlijkheid en ervaring beïnvloeden hun manier van leidinggeven. Vrouwen hebben doorgaans meer empathie, maar twijfelen vaak aan hun kennis en ervaring. Mannen daarentegen hebben meestal meer zelfvertrouwen. De werkelijkheid is uiteraard meer genuanceerd, maar het staat vast dat het belang van people skills is toegenomen.

Noëmie Cicurel Vrouwen zijn vaak voorvechters van diversiteit, gelijke kansen en inclusie. Daarnaast heb ik gemerkt dat vrouwen meer aandacht hebben voor opleiding en ontwikkeling en zich vaker richten op groei en samenwerking. Ze hebben oog voor detail, maar verliezen ook het grotere geheel niet uit het oog. Bovendien zijn ze sterk in teamoverschrijdend werk.

Vanessa Sproedt-Graef Ik kom uit een professionele omgeving waarin ik me helemaal kon ontplooien. Ik besefte al snel dat ik vooral mezelf moest blijven. Toen ik naar Frankfurt kwam, noemden sommige mensen me een 'feel good manager'. Ik wilde immers het bedrijf observeren en begrijpen wat mensen dreef. Ik vond dat heel vanzelfsprekend: als medewerkers begrijpen waarom ze iets doen, is de kans groter dat ze zich betrokken voelen.

Waarom zijn soft skills zo belangrijk geworden?

Noëmie Potentiële werknemers vertrouwen op wat ze zelf ervaren, niet op wat er op een website te lezen staat. Als bedrijven zich actief profileren op het vlak van diversiteit, gelijke kansen en inclusie, maar elk spoor daarvan ontbreekt in de selectieprocedure, dan zullen de kandidaten dat snel doorzien. Millennials en Generatie Z hechten veel belang aan diversiteit, milieu en de werk-privébalans, en ze willen weten hoe ze zich professioneel kunnen ontplooien.

Karina Het bedrijfsleven staat nooit stil, maar de coronapandemie heeft bepaalde trends nog versneld: door hybride en telewerk is het belang van soft skills sterk toegenomen en hebben kandidaten meer opties gekregen. Flexibiliteit, emotionele intelligentie en communicatie zijn nuttige vaardigheden bij het managen van hybride teams. Meer inzicht in waarden en motivaties helpt ook om talent aan boord te houden op een arbeidsmarkt met veel concurrentie.

Vanessa In het begin van mijn loopbaan deed ik eerst allerlei stages om ervaring op te doen. Ik was heel prestatiegericht en werkte twaalf uur per dag. De tijden zijn echter veranderd. Vandaag geven de jongere generaties het goede voorbeeld op het vlak van mentale gezondheid, feedback, opleiding en flexibiliteit. Zoals Karina al zei, heeft de pandemie die trends nog versterkt. Loyaliteit en betrokkenheid vloeien voort uit een bedrijfscultuur die deze prioriteiten weerspiegelt.

In hoeverre benutten leidinggevenden die vaardigheden, en kun je daar enkele voorbeelden van geven?

Karina Bedrijven doen hard hun best, maar willen zowel fair zijn tegenover mannen als vrouwen. Als één agenda meer wordt doorgedrukt, kan dat een averechts effect hebben. Door als leidinggevende je medewerkers de kans te geven om nieuwe vaardigheden aan te leren en hun geregeld feedback te geven, kom je al een heel eind. Een gedragsverandering hoeft niet altijd voort te komen uit een officieel bedrijfsbeleid. Er zijn vooral daden voor nodig.

Vanessa Door consequent deze soft skills te benutten zal ook ons gedrag veranderen. Als we begrijpen hoe deze vaardigheden de cultuur beïnvloeden, en we heel diverse kandidaten aanreiken, kunnen we onze klanten helpen om hetzelfde te doen.

Karina Toen ik in Chili werkte, ontmoette ik twee topmanagers die zeer mensgericht waren, en beiden werden gepromoveerd tot hoge internationale functies. Bedrijven die het goed doen, worden vaak geleid door mensen met een goede mix aan vaardigheden. Op dit moment maken people skills volgens mij echt het verschil voor leidinggevende functies.

Vanessa Ik zag hoe een bedrijf in een door mannen gedomineerde sector voor het eerst een vrouwelijke CEO aanstelde. Ze ging meteen aan de slag met de raad van bestuur. Tijdens haar zoektocht vroeg ze expliciet naar shortlists met een grote diversiteit. Bovendien liet ze bewust vacatures langer openstaan tot ze echt de beste kandidaat met de juiste skills én mindset gevonden had. Stap voor stap veranderde ze de bedrijfscultuur, waardoor niet alleen de diversiteit, maar ook de commerciële prestaties verbeterden.

Noëmie Creatieve bedrijven willen neurodiverse personen aantrekken om andere denkstijlen te benutten. Ze zijn zich er echter van bewust dat ze hun leiderschapsstijl hieraan moeten aanpassen. Zo zag ik hoe een Frans bedrijf een verantwoordelijke voor diversiteit en inclusie aanstelde om meer neurodiverse kandidaten aan te trekken en aan boord te houden. Het bedrijf reikte de managers ook de nodige tools en kennis aan om doeltreffend met hen samen te werken.

Welk advies zou je geven aan leidinggevenden die hun soft skills willen aanscherpen of meer diversiteit willen in hun bestuur?

Vanessa Kijk naar het grotere geheel, heb geduld en neem geen kortetermijnbeslissingen. Neem de bestaande bedrijfscultuur onder de loep en ga na welke cultuur je wilt creëren. Neem daarna de tijd om de juiste personen aan te werven en zorg dat het huidige directieteam je waarden uitdraagt. Als bedrijf moet je een visie hebben, en als je die volgt, zul je automatisch de juiste mensen aantrekken. Dat is de sleutel.

Noëmie Het is belangrijk om vooroordelen tegen te gaan. In het boek ‘Ruis’ onderzoekt de Franse auteur Olivier Sybony samen met Daniel Kahneman en Cass Sunstein waarom onze besluitvorming vaak mank loopt. Hij stelt onder meer dat het belangrijk is om een groep mensen te hebben die het niet eens zijn met je visie. Daarnaast moeten leidinggevenden oog hebben voor ‘mad skills’: vaardigheden opgedaan via hobby’s en levenservaringen. Ook die kunnen helpen om soft skills te ontwikkelen.

 

Karina Perez Galindo is sinds maart 2022 managing director van Robert Half Executive Search in Nederland. Ze verhuisde naar Europa na meer dan tien jaar lang de activiteiten van het bedrijf in Chili te hebben opgebouwd.

Noëmie Cicurel is al aan de slag bij Robert Half sinds 1999. Ze heeft meer dan twee decennia lang met succes de activiteiten van het bedrijf in Frankrijk uitgebouwd en is nu directeur Learning & Development voor Frankrijk, Duitsland, Benelux en Zwitserland.

Vanessa Sproedt-Graef is managing director voor de activiteiten van Robert Half in Frankfurt, Rhein-Main en Mannheim. Ze werkt sinds januari 2021 bij het bedrijf en heeft meer dan 15 jaar ervaring in het adviseren van bedrijven doorheen de volledige hr-waardeketen.

Meer blogposts...