Personeel behouden doe je zo – 10 tips voor managers

Geplaatst door Robert Half on 01/01/2020

Goede managers doen hun uiterste best om personeelsverloop te beperken en doen alles wat ze kunnen om de voortrekkers van het bedrijf gelukkig te maken en te houden. Maar niet iedereen brengt het er zo goed vanaf. Slecht management is voor veel werknemers een belangrijke reden om hun heil ergens anders zoeken. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Doe daarom je best om personeelsverloop te beperken en maak je medewerkers gelukkig! Maar wij weten ook: management is geen makkelijke klus. Daarom geven wij tien nuttige tips om als manager mee aan de slag te gaan.

1.    Wees bereikbaar

Niks is frustrerender dan een onbereikbare manager. Hoe zelfstandig je ook bent, iedereen heeft wel eens behoefte aan sturing. Of het nu gaat om snelle feedback of knopen doorhakken waar je zelf geen bevoegdheid voor hebt. De frustraties kunnen hoog oplopen bij het personeel, wanneer goedkeuringsmailtjes of telefoontjes op zich laten wachten. 

Nog een reden dat veel managers vaak niet bereikbaar zijn, is omdat zij de hele dag in vergaderingen zitten. Bedenk of de kwestie ook kan worden opgelost via een mailtje of telefoontje en voorkom onnodig onbereikbaar zijn door vergaderingen.

2.    Voorkom micromanagen 

Het is logisch dat managers graag op de hoogte worden gehouden door hun personeel. Maar constant naar updates vragen zal bij veel werknemers niet in goede aarde vallen. Vooral als je daarbij ook nog eens vertelt hoe iemand zijn werk moet doen. Deze manier van micromanagen wekt de indruk dat jij als manager je werknemers niet vertrouwt. Managers scoren vaak beter wanneer ze het personeel vertrouwen geven en ze de vrijheid geven om assertief en creatief te zijn. Bovendien komen daar vaak ook de beste resultaten uit voort.

3.    Behandel je personeel als onvervangbaar

Niemand verwacht beste vrienden te worden met zijn of haar manager. Maar iedereen voelt zich graag gewaardeerd. Vraag eens hoe iemands weekend is geweest, informeer naar familie en houd verjaardagen bij. Deze kleine gebaren kunnen vaak al een groot effect hebben. 

4.    Geef feedback

Feedback en advies zijn nodig om beter te worden als professional – iedereen heeft er dan ook behoefte aan. Een compliment over een succesvol verlopen project doet een medewerker goed en heeft positieve invloed op het personeelsbehoud. Maar het is ook belangrijk om verbeterpunten onder de aandacht te brengen – zo krijgt een medewerker de mogelijkheid om te groeien. Deel dus eens vaker een complimentje uit of geef feedback waar nodig. Daar wordt iedereen beter van.

5.    Behandel iedereen gelijk

Het is belangrijk om iedereen binnen het bedrijf op dezelfde manier te behandelen. Doe je dit niet, dan loop je de kans dat mensen zich benadeeld voelen. En wie ontevreden is, praat erover met collega’s. Let dus op dat je de leuke opdrachten niet altijd bij hetzelfde groepje werknemers neerlegt. 

6.    Wees open

Wanneer je merkt dat er problemen zijn op de werkvloer, maak het dan bespreekbaar. Problemen negeren kan frustraties oproepen bij andere collega’s. Hierdoor kijken ze misschien op tegen een volgende werkdag, omdat ze de het conflict liever vermijden. En dat leidt weer tot een slechte sfeer, wat een belangrijke oorzaak is van personeelsverloop. 

Lees hier zes tips om de werksfeer te verbeteren.

7.    Enthousiasmeer medewerkers

Negativiteit is besmettelijk – maar enthousiasme ook. Personeel met een negatieve manager, neemt deze houding snel over. Als manager is het jouw taak om de juiste toon zetten. Enthousiasmeer je medewerkers met jouw eigen enthousiasme, dan is de kans dat ze een tijdens piekmomenten een tandje bijzetten ook groter. 

8.    Investeer in je werknemers 

Een goede manager weet dat hun sterkste medewerkers graag uitdaging zoeken en alles willen weten over hun vakgebied. Investeren in je medewerkers is dan ook ontzettend belangrijk. Help hen bij de ontwikkeling van hun vaardigheden en kennis door trainingen aan te bieden en te informeren naar wat ze nog graag zouden leren. 

9.    Bied ondersteuning

Werknemers moeten bij de baas kunnen aankloppen voor steun en advies wanneer er problemen (op komst) zijn. Wanneer deze stap te groot is, zoekt men al snel naar andere manieren. Een ongeduldig en opvliegend karakter vormen dan ook een slechte combinatie. Stel je open op en maak aan je personeel duidelijk dat ze altijd bij je terecht kunnen.

10.    Pak de draad op

Niet alles gaat zoals gepland en daar moet je als manager mee kunnen omgaan. Pak de draad op, ook als het even tegenzit. Goede managers maken een probleem niet groter dan het is en tonen geen afkeer tegen iemand die een fout maakt. Ook wanneer de manager zelf een fout maakt, toont hij verantwoordelijkheid. 

Meer tips in je inbox ontvangen?

Meer blogposts...