Pas afgestudeerden aannemen: do’s en don’ts

Geplaatst door Robert Half on 16/11/2016

Kwaliteit boven kwantiteit

​Referenties en vorige werkervaringen zijn altijd dankbare ijkpunten bij het aannemen van nieuwe werknemers, maar voor starters gaan die criteria uiteraard niet op. Hoe breng je de grote hoeveelheid pas afgestudeerde sollicitanten dan terug tot die ene perfecte kandidaat?

Veel starters hebben de neiging hun cv aan te dikken. Ga liever op zoek naar juniors die iets minder activiteiten op hun cv hebben staan, maar die daarin wel een bijzonder succes boekten. Iemand die bijvoorbeeld jarenlang vrijwilligerswerk gedaan heeft bij één organisatie. Zo iemand heeft vermoedelijk een sterke werkethiek en is betrouwbaar.

Je haalt ook veel informatie uit de passies die sollicitanten al op jonge leeftijd toonden. Iemand die bijvoorbeeld als student al voetbalshirts in bulk aankocht en ze aan studiegenoten doorverkocht, geeft blijk van een ondernemersgeest en verkopersinstelling.

Test de mentale weerbaarheid

​Vroeger werd veel waarde gehecht aan de cijfers waarmee starters hun diploma haalden. Deze objectief kwantificeerbare maatstaf leek namelijk prima geschikt om snel het kaf van het koren te scheiden. Maar het besef groeide dat een grootse onderscheiding bar weinig zegt over hoe goed iemand bijvoorbeeld communiceert of leiding geeft.

Starters kun je van alles aanleren, maar uiteraard zal hun karakter altijd hetzelfde blijven. Een grondige screening is dan ook onontbeerlijk. Zo is mentale weerbaarheid heel belangrijk. Die kan je testen door het sollicitatiegesprek niet tot een conversatie te beperken, maar kandidaten een korte presentatie te laten geven waar ze niet op voorbereid zijn. Daarna kan je hen een paar minuten de tijd gunnen en hen de informatie op een nieuwe manier laten presenteren in de helft van de tijd.

Vel niet te snel een oordeel

To hire or not to hire? Het antwoord op die vraag wordt tijdens sollicitatiegesprekken meestal al heel snel duidelijk. In de extreemste gevallen beslissen HR-managers zelfs binnen de minuut of ze iemand willen aannemen of niet. Laat je niet verleiden door die snelle aanpak bij starters. In het beste geval hebben ze zichzelf en hun ideeën al eens moeten voorstellen aan hun studiegenoten, maar zelfs dan speelt een gebrek aan ervaring hen meestal parten. Houd voor ogen dat het vaak de eerste keer is dat ze solliciteren en dat het even kan duren voordat ze alles laten zien wat ze in zich hebben.

Ontdek sneller wat er onder de oppervlakte speelt door het interview in een niet-traditionele setting te laten plaatsvinden. Spreek bijvoorbeeld op een rustig moment af in een koffietentje, of geef de kandidaten een korte rondleiding door het bedrijf om hen op hun gemak te stellen.

Meer blogposts...