Op naar een optimale werk-privébalans: het aantal vrije dagen in Nederland (en daarbuiten)

Geplaatst door Robert Half on 16/05/2018

Na Pinksteren hebben we in Nederland onze eerste vrije dag pas weer met Kerst. Daardoor lijkt het misschien alsof we weinig vrije dagen hebben. Dat terwijl de balans tussen werk en privé steeds belangrijker wordt, omdat een disbalans tussen de twee kan zorgen voor een slechtere focus en aandacht op het werk én thuis. Toch mogen wij Nederlanders niet klagen over het aantal vrije dagen. Waarom niet? Dat leggen we je graag uit.

Het aantal vrije dagen is onderverdeeld in vakantiedagen en feestdagen. Vakantiedagen zijn de dagen waarop je wettelijk gezien recht hebt ter compensatie van het werk dat je levert. Daarnaast zijn er nog de nationale feestdagen waarop de meeste bedrijven dicht zijn. 

Vakantiedagen

Iedere werknemer heeft recht op vakantie. Hoeveel dagen dit precies zijn voor jou, is afhankelijk van je cao. Het minimum aantal vakantiedagen is echter wel bij wet bepaald. Iedere werknemer heeft volgens de wet namelijk recht op minimaal vier maal de wekelijkse arbeidsduur. Dus werk jij fulltime (40 uur)? Dan heb je recht op 4 x 40 = 160 uur vakantietijd, oftewel 20 dagen. Boven op dit aantal wettelijke vakantiedagen krijg je vaak nog wat extra dagen van je werkgever of cao: de bovenwettelijke vakantiedagen. In de praktijk komt het erop neer dat je van de meeste werkgevers minstens 25 vakantiedagen krijgt. Uiteraard zijn er uitzonderingen per sector, zoals het onderwijs. Hier ligt het gemiddelde op maar liefst 60 vakantiedagen.

Feestdagen

Naast vakantiedagen kent Nederland ook nog een aantal feestdagen waarop de meeste bedrijven dicht zijn. Maar of je op deze dagen daadwerkelijk vrij bent, hangt af van de arbeidsovereenkomst of cao. Denk aan de horeca: restaurants en cafés zijn op dit soort dagen vaak juist wel open. Er bestaan geen wettelijke regels over op welke feestdagen werknemers verplicht vrij horen te zijn. Toch zijn veel mensen vrij op nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en eerste en tweede kerstdag. Dat komt dus neer op zeven vrije dagen extra per jaar. Ter vergelijking: recordhouder Cambodja heeft er 27, en voegde er niet zo lang geleden zelfs nog een aan toe…

Hoe zit dat in het buitenland?

Met 25 vakantiedagen en 7 feestdagen, ligt de tussenstand op gemiddeld 32 vrije dagen per jaar – oftewel ruim zes werkweken. Om een goede vergelijking te maken, kijken we echter naar het minimum aantal, oftewel 20 + 7 = 27 dagen. Daarmee scoren we het laagst van alle landen die in het laatste onderzoek naar vrije dagen zijn meegenomen… Toch is dit geen reden om te klagen, want Nederlanders werken ook relatief weinig uren. Dus ze mogen in bijvoorbeeld Spanje dan minimaal 36 vrije dagen krijgen (waarvan maar liefst 14 feestdagen), fulltimers werken daar ook zo’n 1.731 uur per jaar – tegenover zo’n 1.699 fulltime uren in Nederland. En bedenk ook: in de Verenigde Staten bijvoorbeeld, staat het aantal vakantiedagen maar op 16…

Het aantal vrije dagen kan een uitgelezen kans zijn om als werkgever op te vallen in de war for talent. Bijvoorbeeld door uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden in de vorm van een royaal aantal vrije dagen. Klaar om jezelf in de strijd om talent te gooien? 
 

Meer blogposts...