De banen van de toekomst – deze finance-functies worden de komende jaren relevant

Geplaatst door Robert Half on 27/11/2019

Kunstmatige intelligentie en robotica vormen een bedreiging voor talloze banen. Het Wereld Economisch Forum schat dat er tegen 2022 wereldwijd zo'n 75 miljoen banen zullen verdwijnen. Anderzijds kunnen er ook zo’n 133 miljoen nieuwe banen bijkomen. Door digitale tools, automatisering en dematerialisatie van procedures zal de financiële sector de komende jaren flink veranderen, en moeten werknemers verschillende systemen beheersen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Volgens de tweehonderd financieel managers die wij ondervroegen, zit je met onderstaande functies in de Finance & Accountancy in ieder geval goed voor de toekomst. 

Lees hier hoe je jezelf als professional futureproof maakt.

FP&A Specialist

Een specialist in Financial planning & analysis (FP&A) is in de eerste plaats verantwoordelijk voor de planning, wat inhoudt dat het budgetten en periodieke prognoses opstelt om het management te ondersteunen bij de besluitvorming. Simpel gezegd zorgt de controller ervoor dat alle voorgelegde cijfers in orde zijn (financiële boekhouding), terwijl het FP&A-team instaat voor de prognoses (managementaccounting). Dat maakt FP&A al sinds jaren het domein waarmee financials bewijs kunnen leveren van hun toegevoegde waarde.

Specialist ERP-systemen

Zo’n specialist is verantwoordelijk voor het coördineren van en/of het meewerken aan de ontwikkeling, het onderhoud en de verbetering van IT-systemen. Daarnaast houdt hij of zij zich bezig met het implementeren en organiseren van opleidingen om gebruikers te leren werken met het systeem.

Forensisch accountant

Forensische accountants zijn gespecialiseerd in het begroten van schade en het inschatten van de volledige omvang van een verlies. Ze richten zich op de vier kerngebieden van de forensische analyse: gegevens verzamelen, voorbereiden, analyseren en rapporteren.

Specialist in strategische planning

Een statisch plan kan dankzij strategisch management omgevormd worden tot een systeem dat de besluitvorming ondersteunt door middel van strategische feedback. Hierdoor kan het plan evolueren en groeien naarmate de vereisten en andere omstandigheden veranderen.

Business analyst

Een business analyst, of bedrijfsanalist, is de schakel tussen langetermijndoelen en de alledaagse gang van zaken in een organisatie. Hij of zij analyseert strategische doelstellingen en behoeften, zodat financiële planningen, salesplannen en forecasts continu verbeterd kunnen worden. 

Op de hoogte blijven van toekomstige arbeidstrends? Of van vacatures voor dit soort functies én meer? 

Meer blogposts...