Een betere wereld begint bij jezelf: 8 duurzame keuzes voor op kantoor

Geplaatst door Robert Half on 20/06/2019

Duurzaamheid en milieubewust handelen spelen een steeds belangrijkere rol in het leven van veel mensen. Ook bij de keuze voor een baan kan dit een doorslaggevende factor zijn. Gelukkig beginnen steeds meer bedrijven hier het belang van in te zien. Fijn, want je brengt natuurlijk een groot deel van je leven op kantoor door en het zou zonde zijn als jij je milieubewuste keuzes alleen thuis kunt maken. Juist ook werkgevers kunnen een hoop simpele stappen nemen om hun kantoor minder milieubelastend te maken. Daarom: acht duurzame keuzes op kantoor waarmee werknemers en werkgevers samen aan de goede weg timmeren.

1.    Laat de auto staan 

Kom op de fiets naar kantoor. Als het even kan, natuurlijk. Of kies voor het openbaar vervoer. Bijkomend voordeel? In de trein lees je gemakkelijk nog even die belangrijke presentatie door óf kijk je de laatste aflevering van die serie waar het gister toch écht te laat voor was. Je werknemers motiveren om de auto te laten staan? Kom met een fietsplan over de brug. Of geef ze korting op een elektrische fiets. Zo zijn zelfs die íets langere afstanden geen excuus meer om de auto te pakken. Nog een optie: een fiets op kantoor voor afspraken die dicht in de buurt zijn.

2.    Stap af van wegwerpplastics

Plastic koffiebekers zijn een absolute no-go. Kies liever voor karton, dat kan gerecycled worden. Nog beter: stenen mokken. Dat drinkt ook nog eens veel fijner. En door ze te personaliseren weet je meteen wie zijn vieze mok heeft laten slingeren. Nog meer makkelijk te verbannen wegwerpplastics zijn roerstaafjes, rietjes en ander plastic in de bedrijfskantine. Hebben jullie frisdranken in de koeling staan? Ga dan voor blikjes in plaats van PET-flesjes.

3.    Duurzame koffie (en thee)

Duurzame koffie is koffie die op een verantwoorde wijze wordt geproduceerd. Dat betekent niet alleen dat het milieu zo min mogelijk belast wordt, maar ook dat telers een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Duurzaam geproduceerde koffie is tegenwoordig zo breed verkrijgbaar dat er eigenlijk geen excuus meer is om het niet te doen. Dankzij verschillende keurmerken weet je zeker dat je goed zit.

4.    Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Veel bedrijven maken bij het schoonmaken nog altijd gebruik van agressieve chemische middelen. Maar het kan ook anders. Heb je een contract met een schoonmaakbedrijf? Maak dan afspraken over het gebruik van bepaalde schoonmaakmiddelen. Of wissel zo nodig van schoonmaakbedrijf. Ecologische producten zijn namelijk net zo effectief als hun chemische alternatief.

5.    Alternatieve kantoorartikelen

Gerecycled papier gebruiken, dubbelzijdig printen en vooral minder printen – de kans is groot dat veel bedrijven dit al doen. Maar er zijn nog meer opties. Zo worden er tegenwoordig notitieblokjes geproduceerd waar geen papier of bleek aan te pas komt en maakt Stabilo pennen die voor 75 procent uit gerecycled plastic bestaan. Sterker nog: voor bijna elk kantoorartikel is wel een duurzame variant te vinden.

6.    Vleesloze lunch

Beschikt jouw bedrijf over een kantine op kantoor? Of worden er juist boodschappen gedaan voor iedereen? Hoe dan ook, ook hier heb je de kans om bewust te kiezen. Gaat vegan je iets te ver, dan is af en toe het vleesbeleg laten staan al een stap in de goede richting. Is de keuze in vegetarische opties maar wat magertjes? Vraag je werkgever dan om wat meer vegetarische (en dus ook gezonde) opties in het assortiment op te nemen.

7.    Milieuvriendelijk meubilair

In principe is er voor bijna elk kantoorproduct een milieuvriendelijkere variant. Zo ook van meubilair. Nu is de oplossing natuurlijk niet om al het oude zomaar de deur uit te doen. En het opkopen van tweedehands meubilair is nog altijd beter. Maar zijn enkele bureaus toch aan vervanging toe? Kies dan voor bureaus uit duurzame materialen, voorzien van het FSC-keurmerk. Een mooi voorbeeld: Plastic Whale tovert grachtenafval om tot prachtige designmeubels.

8.    Communiceer over je keuzes en acties

Milieubewustheid speelt in de huidige maatschappij zo’n grote rol dat communiceren over jouw duurzame keuzes als bedrijf je een flinke reputatie-boost kan opleveren. Mits je natuurlijk je beloftes naleeft. Maar de belangrijkste motivatie: door jouw keuzes als bedrijf kenbaar te maken en met anderen te delen, inspireer je hen om in jouw voetsporen te treden. Hoe meer bedrijven voor duurzaam kiezen, hoe beter voor het milieu. En hoe groter de kans dat de vraag en dus de productie van belastende alternatieven afneemt. En dat de prijs van de milieubewuste opties zakt. Vergeet ook vooral niet je collega’s en medewerkers bij jouw initiatieven te betrekken. Wanneer zij op de hoogte zijn en er het praktisch nut van inzien, is de kans groter dat ze erin mee zullen gaan. En samen bereik je veel meer.

Zo zijn er nog talloze andere dingen – zoals ledverlichting, gebruik van handdoekjes in de wc en zonnepanelen – die bij elkaar opgeteld je ecologische voetafdruk ook op kantoor een stuk kunnen verkleinen. Wees niet bang om het gesprek met je werkgever aan te gaan als je denkt dat dingen beter kunnen. En spreek als werkgever je medewerkers aan op milieuonvriendelijk gedrag.

Elke maand praktische tips en weetjes in je inbox?

Meer blogposts...