De Nederlandse arbeidsmarkt in 2019: 5 belangrijke trends

Geplaatst door Robert Half on 01/11/2018

Hoewel het lijkt alsof 2019 nog flink ver in het vooruitschiet ligt, gaat de tijd vaak sneller dan je denkt. En dat betekent dat het tijd is om alvast vooruit te kijken. Naar de arbeidsmarkt bijvoorbeeld. Want of je nu werkgever of werknemer bent; het is goed om nu al te weten wat er staat te gebeuren zodat je daar met je huidige activiteiten slim op in kunt spelen. Wij hebben de vijf belangrijkste arbeidsmarkttrends voor je op een rij gezet.

1. De arbeidsmarkt staat onder druk

De arbeidsmarkt staat nog steeds behoorlijk onder druk. Dat houdt in dat er een bovengemiddeld hoge vraag naar werk is en het aanbod relatief laag is. Per openstaande functie zijn er bijvoorbeeld maar 1,6 personen beschikbaar voor betaald werk. Daar komt nog eens bij dat er in vier jaar tijd ruim een half miljoen banen zijn bijgekomen. In het eerste kwartaal van 2018 waren er in totaal maar liefst 10,3 miljoen banen. En voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat de spanning op de arbeidsmarkt gaat afnemen in 2019.

2. Het is voor bedrijven steeds lastiger om kandidaten binnen te halen

Zoals aangegeven is het voor bedrijven steeds lastiger om iemand te vinden die past binnen de wensen van de vacature. Dat geldt voor maar liefst 93 procent van de managers, blijkt uit onderzoek van Robert Half. Ga maar na wat dat voor kandidaten betekent: meer keuze en dus een betere onderhandelingspositie. Een ander aspect wat de zoektocht bemoeilijkt is dat er een flinke kenniskloof bestaat. Oftewel: de kennis die kandidaten hebben sluit niet aan op de kennis die bedrijven zoeken. En dan is er nog de vergrijzing die zorgt voor meer druk op HR-afdelingen om functies in te vullen. Kortom: als werknemer sta je in bijna elke functie ontzettend sterk en als hiring manager is het zaak om wat zeilen bij te zetten.

3. Meer vraag naar freelancers en zzp’ers

Logisch gevolg van al die druk en het niet kunnen vinden van geschikte kandidaten is dat organisaties vaker kiezen voor freelancers en zzp’ers om functies al dan niet tijdelijk in te vullen. Uit Robert Half-onderzoek blijkt dat werkgevers met name de flexibiliteit op het vlak van personeels- en arbeidskosten waarderen die dat oplevert. En als een wervingsproces te lang duurt of onsuccesvol blijkt, is werkdruk toch relatief snel op te vangen. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen freelancers en zzp’ers in Nederland, dus er is een flinke poel om uit te putten.

4. Snelheid van het wervingproces is steeds belangrijker

De snelheid van het wervingsproces is steeds vaker doorslaggevend voor zowel werkgever als werknemer. Zo heeft 57 procent van de ondervraagden in het Robert Half-onderzoek wel eens een baan geaccepteerd die eigenlijk tweede keus was, omdat de eerste keus te lang niets van zich liet horen. Haast onbegrijpelijk, maar waar: bijna 30 procent van de ondervraagde werknemers moest langer dan zes weken wachten om überhaupt iets te horen. Kortom: potentiële topkandidaten verliezen hun interesse in een functie door een lang werving- en selectieproces. Voor werkgevers een extra herinnering om hun proces zo efficiënt mogelijk in te richten en overbodige stappen te elimineren. Voor werkzoekenden een extra reden om je af te vragen hoe graag iemand jou wil als je zes weken moet wachten. 

5. Meer werkstudenten in dienst

Ook studenten zijn een steeds interessanter doelwit voor organisaties. Door ze standaard of op projectbasis in te zetten versterken ze hun teams met een frisse blik, leergierigheid en hoge arbeidsproductiviteit. Voor studenten is het een ideale manier om niet alleen hun studie te betalen, maar ook om werkervaring op te doen. Wie weet zelfs wel in de sector – of bij het bedrijf – waar ze later ook willen werken. Als een werkstudent het goed doet binnen de organisatie is de kans bovendien groot dat hij of zij een contract aangeboden krijgt. 73 procent van de managers met wervingsbevoegdheid biedt bekwame tijdelijk medewerkers graag een vast contract aan.

Meer weten over de arbeidsmarkttrends in Nederland? Ontdek dan de Salarisgids hieronder.

Hoeveel zou ik moeten verdienen - of aanbieden?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en office support, finance en boekhouding en project en interim-management in Nederland.

Meer blogposts...