Zwangerschap en werk: je rechten en plichten

Geplaatst door Robert Half on 28/05/2018

Als je een kindje verwacht, komt er al genoeg op je af. Je zorgen maken over je werk is dan wel het laatste wat je dan wil. Gelukkig is er wettelijk behoorlijk wat vastgelegd om deze belangrijke periode in je leven zo soepel mogelijk te laten verlopen. Maar waar heb je dan precies recht op vóór en na de bevalling? En wat moet je zelf nog regelen op het gebied van zwangerschap en werk? Wij zetten alle rechten en plichten voor je op een rij.

Je rechten tijdens zwangerschap

Om te beginnen krijg je van je werkgever tijd om de verloskundige of gynaecoloog te bezoeken. Wel zo prettig, want er staan nogal wat controles op de planning. Afhankelijk van het soort werk dat je doet, kun je ook aanspraak maken op extra rusttijd – tot een achtste van je totale werktijd op een dag. En je werkgever mag niet van jou verlangen dat je nog overwerkt. Daarnaast moet je werkgever jou informeren over gevaren op het werk, denk aan chemische stoffen of stralingen. Nu zul je daar op een kantoor niet zo snel mee in aanraking komen. Maar is je kantoor bijvoorbeeld pal naast de fabriek van je bedrijf gevestigd, dan is het toch raadzaam je samen met je werkgever te verdiepen in de eventuele risico’s. 

Naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt, zul je misschien wel steeds meer uitkijken naar je verlof. In totaal heb je recht op zestien weken verlof, opgesplitst in zwangerschapsverlof (de periode tot aan je bevalling, vier tot zes weken) en bevallingsverlof (de periode na je bevalling, tien tot twaalf weken). Je bepaalt zelf wanneer je stopt met werken: vier of zes weken vóór de geplande bevallingsdatum. Wordt je kindje eerder geboren dan deze datum? Dan mag je de resterende weken van je zwangerschapsverlof bij je bevallingsverlof optellen. Zo kom je altijd weer op het totaal van zestien weken verlof. En beval je juist later dan gepland? Dan geldt nog steeds het minimale bevallingsverlof van tien weken en kan het dus zijn dan je totale verlof langer dan zestien weken duurt.

Goed om te weten: je werkgever mag je niet ontslaan tot en met de eerste zes weken dat je weer aan het werk bent. Heb je een contract voor bepaalde tijd dat afloopt tijdens je verlof? Dan wordt je verlof in ieder geval gewoon doorbetaald. 

Je plichten tijdens zwangerschap

Je belangrijkste – en meest voor de hand liggende – plicht is om je werkgever op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Volgens de wet moet dit uiterlijk drie weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat. Maar in de praktijk zal niemand zolang wachten, al was het alleen maar omdat je je buik steeds moeilijker kunt verbergen. De meesten vertellen op het werk dat ze zwanger zijn na het eerste trimester. Je werkgever heeft dan voldoende tijd om eventuele vervanging te vinden en jij om je werkzaamheden goed over te dragen aan collega’s.

Verder ben je verplicht een zwangerschapsverklaring te regelen. Deze vraag je op bij je verloskundige of gynaecoloog, die ‘m vervolgens ondertekent. Naast je persoonlijke gegevens, staat hierop wanneer precies je uitgerekende datum is, zodat je werkgever dat kan doorgeven aan de instantie die jouw verlof betaalt. 

 

Meer carrièreadvies en informatie over de arbeidsmarkt? In onze maandelijkse nieuwsbrief lees je er alles over.
 

Benieuwd naar meer tips?

Meer blogposts...