Zo overweeg je of dit bedrijf jouw nieuwe werkgever is

Geplaatst door Robert Half on 14/08/2019

De juiste baan vinden kan al een baan op zich zijn. Vacatures doorspitten, informatie over de bedrijven opzoeken, cv en sollicitatiebrieven maken en sturen, sollicitatiegesprekken voorbereiden en bijwonen. Je kunt er flink wat tijd mee kwijt zijn. Dan is het maar goed áls je gericht kunt zoeken en ook weet wat er goed bij je past. Misschien is het in één keer gelukt en misschien ben je na een lange tijd pas, maar het is raak: je bent op gesprek geweest en je hebt een aanbod gehad. Maar hoe weet je nu of dit weleens jouw nieuwe werkgever kan zijn? Bepaal het aan de hand van deze vier onderdelen.

1. Functie en perspectief

Een vacaturetekst spreekt je vaak aan vanwege de werkzaamheden en taken. Beoordeel – in hoeverre dat lukt – of je verwacht dat de dagelijkse verplichtingen die bij de functie horen je energie zullen geven. Probeer de genoemde taken bijvoorbeeld te vergelijken met situaties die je al eens hebt meegemaakt of dingen waar je normaal energie uit haalt of goed in bent. Let daarnaast op of de mate van uitdaging en verantwoordelijkheid in de baan bij je past en of er eventuele doorgroeimogelijkheden zijn. 

2. Purpose

Waarvoor wil jij elke dag je bed uitkomen? Kijk goed naar wat het bedrijf doet, waar het voor staat en of je hier gepassioneerd en met trots over zou kunnen vertellen tegen familie en vrienden. Naast de aansluiting op je ervaring en studie is het namelijk wel belangrijk dat het onderwerp of de branche waarin de werkgever opereert, je interesseert. Is dat het geval, dan passen jij en je nieuwe werkgever waarschijnlijk goed bij elkaar.

3. Bedrijfscultuur

Cliché, maar waar: je ziet je collega’s vaker dan je partner, kinderen of andere huisgenoten. Dan is het wel zo fijn als je het goed kunt vinden met zowel je collega’s als je leidinggevende. Bekijk daarnaast goed of de manier van werken van je toekomstige collega’s bij je past. Werk jij het liefst alleen en in alle rust? Dan is een bedrijf waar met name in teams en in een drukke kantoortuin wordt gewerkt waarschijnlijk niks voor jou. Indien mogelijk: let ook op of vraag naar andere onderdelen van de bedrijfscultuur, zoals de werktevredenheid, werk-privébalans en werkomgeving. Als een bedrijf bijvoorbeeld van je verwacht dat je vijf dagen werkt, maar jij wil er vier werken, dan zijn jullie gewoon niet de ultieme match.

4. Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Past het salaris redelijkerwijs bij wat je zou wensen en hoe verhoudt het zich tot het salaris dat je bij je vorige werk kreeg? In de Robert Half Salarisgids vind je een actueel overzicht van gangbare salarissen. Let ook op de secundaire arbeidsvoorwaarden (aandelenopties, terugbetaling van opleidingen, vakantie, etcetera). Als je de keuze hebt tussen twee banen, zouden deze voorwaarden nog weleens de doorslag kunnen geven. Staat een voor jou belangrijk onderdeel overigens niet in de secundaire voorwaarden, dan kan het geen kwaad om te vragen of dat extraatje in je arbeidsovereenkomst kan worden opgenomen.

Hulp nodig bij het vinden van een juiste baan?
 

Meer blogposts...