Zes tips voor een productieve thuiswerkdag

Geplaatst door Robert Half on 12/09/2018

In de afgelopen vijf jaar is het aantal werknemers dat af en toe vanuit huis werkt met meer dan 300.000 mensen toegenomen (bron: CBS). Onder de bedrijfskundige en administratieve beroepen werkt gemiddeld 46,5 procent van de werknemers thuis. Fijn natuurlijk als je werkgever daar voor openstaat. Maar zo’n dag moet wel productief zijn. Hoe je ervoor zorgt dat je ook thuis je werk gewoon gedaan krijgt? Door deze 6 tips op te volgen.

1.    Houd dezelfde slaap- en eetroutine aan als op een normale werkdag

Sta je normaal om half zeven op? Doe dat op je thuiswerkdag dan ook. Vooruit, een half uurtje meer slaap meepikken omdat je nu reistijd bespaart is nog wel geoorloofd. Maar maak het niet te gek. Begin je daardoor iets eerder? Dan houd je tussendoor meer tijd over voor andere activiteiten zoals sporten en wassen. Ook belangrijk: vergeet je ontbijt niet uit te stellen en te lunchen wanneer je dat normaalgesproken ook zou doen. 

2.    Plan je dag

Als je thuiswerkt staan je tijden in principe niet vast. Schiet sporten er sinds je een vaste baan hebt vaak bij in? Thuiswerken is een mooi moment om dit weer op te pakken. Plan bijvoorbeeld een uurtje sporten in na twee uur werken. En probeer andere activiteiten die je die dag wilt doen ook in te plannen. Zoals een wasje draaien, boodschappen doen of een pakketje wegbrengen. Zo voorkom je dat je veel tijd verliest met niet-werkgerelateerde zaken.

3.    Kies een werkomgeving waar je je kunt concentreren

Thuiswerken hoeft niet per se thuis te zijn. Het koffietentje op de hoek of de plaatselijke bibliotheek doen het vaak ook prima. Zolang ze je maar niet afleiden van je werk. Zorg er dus voor dat je aan een opgeruimd bureau, eettafel of andere werkplek zit. En wissel zo nu en dan af met het comfort van de bank. Wat ook kan helpen? Niet in je pyjama blijven zitten. 

4.    Stel doelen voor jezelf

Stel een aantal doelen of taken voor jezelf die je die dag moet halen. Je hoeft dus niet continu productief bezig te zijn, zolang je aan het eind van de dag je takenlijstje maar hebt kunnen afvinken. Het kan ook helpen om jezelf te belonen voor het behalen van bepaalde doelen. Bijvoorbeeld met een korte wandeling, een lekker ijsje of een speciale koffie van de Starbucks.   

5.    Laat huisgenoten en familie weten dat je aan het werk bent

Woon je samen met huisgenoten? Of zijn er familieleden thuis op je thuiswerkdag? Maak dan duidelijke afspraken over of en wanneer ze je mogen storen. Het is belangrijk dat ze weten dat je wel thuis bent, maar niet beschikbaar bent voor kletspraatjes. Zo voorkom je dat je constant wordt afgeleid van je werk. 

6.    Ga niet te lang door

Het gevaar van thuiswerken is al snel dat je te lang doorgaat. Soms kan dat fijn zijn. Ben je moe of is je productiviteit tot een dieptepunt gedaald? Stop dan gewoon. Zo kun je de volgende dag weer fris aan een nieuwe opdracht beginnen. 

Meer tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
 

Meer blogposts...