You’re invited: met deze tips wordt jouw sollicitatiegesprek een eitje

Geplaatst door Robert Half on 07/02/2018

Ben je zenuwachtig voor je sollicitatiegesprek? En zie je er zelfs een beetje tegenop? Niet nodig! Natuurlijk is het spannend, want je wilt wel een goede indruk maken op je potentiële werkgever. Maar met een goede voorbereiding blijf je die zenuwen gewoon de baas. Sterker nog, met deze zes tips wordt jouw sollicitatiegesprek een eitje.

Google je gesprekspartner

Je hebt je ingelezen in het bedrijf, maar weet je ook wie je tegenover je krijgt? Probeer zoveel mogelijk te achterhalen over je gesprekspartner. Bekijk zijn of haar LinkedIn-profiel en noteer wat je opvalt. Misschien kun je daaraan refereren tijdens het gesprek.

Bereid lastige vragen voor

Loop je cv na en bedenk welke vragen een recruiter hierbij zou kunnen hebben. Hoe kwam je ertoe om deze studie te volgen? Hoe verklaar je een eventueel gat op je cv? En waarom wil je weg bij je huidige werkgever? Vergeet ook niet alvast antwoorden te formuleren op veelgestelde vragen.

Plan je reis

Er is geen enkel excuus voor te laat komen op je sollicitatiegesprek. Doe er dus alles aan om ruim op tijd te arriveren. Achterhaal hoeveel files er gewoonlijk staan op de route van jouw huis naar je potentiële werkgever en onderzoek waar je kunt parkeren. Bouw een ruime marge in als je met het openbaar vervoer reist en bekijk de snelste looproute vanaf het station of de bushalte. Check ook altijd het weerbericht en stop al bij een kleine kans op regen een paraplu in je tas. Het laatste wat je wil, is drijfnat aankomen.

Check je uiterlijk

Dat je je beste pak uit de kast moet trekken, hoeven we je niet te vertellen. Maar controleer voor je bij je potentiële werkgever de deur binnenstapt, nog één keer hoe je eruitziet. Zitten er geen losse draadjes aan je mouw? Heb je niet per ongeluk wat koffie gemorst? En geeft je sjaal niet af waardoor je nette jasje nu onder de pluisjes zit? Niets vervelender dan achteraf pas ontdekken waar je gesprekspartners nou zo naar staarden…

Blijf positief

Ben je op een vervelende manier weggegaan bij je vorige werkgever? Of heb je al meerdere sollicitatiepogingen gedaan? Laat je ontevredenheid niet merken, want klagende mensen laten geen goede indruk achter. Probeer de situatie van de andere kant te bekijken: van elke gebeurtenis – positief of negatief – valt wel iets te leren. Neem dat mee in je gesprek.

Sluit professioneel af

Minstens zo belangrijk als de eerste indruk is datgene wat je gesprekspartner voor het laatst van je ziet. Bedank vriendelijk glimlachend voor het gesprek, geef een stevige handdruk en loop energiek weg. Pak je telefoon pas uit je tas of jaszak als je helemaal uit het zicht bent.

Meer blogposts...