Werk en privé gescheiden houden: hoe je dat doet - en waarom

Geplaatst door Robert Half on 16/05/2018

Door digitalisering, flexwerken, flexibele werktijden en andere veranderende arbeidsvoorwaarden krijgen werk en privé steeds meer overlap. Die flexibiliteit is fijn, maar het kan soms ook lastig zijn. Het kan namelijk zorgen voor een slechtere focus en aandacht op het werk én thuis. Belangrijk is dus om werk en privé gescheiden te houden; dat maakt je gelukkiger op het werk én in je leven. Maar hoe doe je dat? Drie tips.

1. Afspraken en communicatie

Stem zowel op je werk als thuis duidelijk af wanneer je precies werkt en wanneer je vrij bent – en houd je daaraan. Spreek met je werkgever en collega’s een tijdstip af tot wanneer je uiterlijk bereikbaar bent en leg je laptop en werktelefoon daarna weg. Zet je out-of-office aan als je op vakantie of een (paar) dag(en) vrij bent. En spreek af of je dan wel of niet bereikbaar bent. Communiceer je werktijden ook thuis met je gezin. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Dat geeft iedereen rust in het hoofd.

Extra optie: creëer een technologievrije zone of periode in huis. Gebruik geen elektronische apparaten in de slaapkamer of leg misschien juist tijdens het eten je smartphones, tablets en laptops aan de kant. In overleg is er zelfs op kantoor zo’n locatie mogelijk. Voordeel daarvan is dat je een rustige zone creëert waar je zonder afleiding bijvoorbeeld papierwerk kunt doornemen of ideeën kunt opdoen.

2. Structuur: vaste tijden

Voetbalwedstrijden, yogales of gewoon de sportschool – het helpt je het overzicht houden om een vast schema voor je sport te maken. Of het nu wel of niet in teamverband is. Dat geldt ook voor andere ontspanning en vermaak. Geef voldoende aandacht aan activiteiten die je energie geven. Daarbij horen ook vrienden, familie en gezond leven (beweging, voldoende water drinken, gezond eten). Plan daar bewust tijd voor in, evenals ruimte voor onvoorziene zaken. Deze extra tijd kun je flexibel invullen, waardoor je nooit met een overvol hoofd en bomvolle agenda de deur uitloopt.

3. Duidelijke locaties

Gebruik je woonkamer het liefst voor ontspannende dingen. Werk je veel thuis, zorg dan – als het even kan – voor een aparte kamer met een deur en gebruik deze alleen daarvoor. Geef aan je gezin door dat je ‘op je werk bent en dus niet zomaar gestoord mag worden’ wanneer je daar zit. Heb je geen ruimte voor een aparte werkkamer? Kies dan één plek aan de eettafel waar je consequent gaat zitten om te werken. Zo wennen je lichaam en geest eraan wanneer je moet werken. Dat zorgt ervoor dat je op dat moment beter gefocust, en dus productiever bent.

Soms helpt het om daadwerkelijk fysiek naar een andere locatie te reizen en je hoofd op die manier leeg te maken. Een fietstocht, auto- of treinrit bijvoorbeeld. Luister naar muziek of podcasts, lees een boek, mediteer of kijk gewoon even alleen maar voor je uit. Je zult zien dat je hoofd vrij wordt en je weer ruimte krijgt voor belangrijke zaken in het leven. Zowel op het gebied van werk als privé.

Nog op zoek naar een baan waar je kunt oefenen met deze werk-privé-balans?
 

Meer blogposts...