Wat is jobcrafting en hoe kan het een burn-out voorkomen?

Geplaatst door Robert Half on 31/10/2019

Je hebt je op werk al een aantal keer afgevraagd waarom je eigenlijk tegen je zin in een bepaalde opdracht uitvoert. Herkenbaar? Laten we eerlijk zijn: we hebben het allemaal weleens meegemaakt. Zolang het bij een uitzondering blijft, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar dat wordt het wél wanneer je elke dag tegen je zin in gaat werken en er na verloop van tijd mentaal en fysiek onder lijdt. Iets wat je beter voorkomt dan geneest, natuurlijk. Hoe je dat doet? Met jobcrafting.

Wat is jobcrafting?

Jobcrafting is het aanpassen van je takenpakket, zodat je verantwoordelijkheden beter overeenkomen met je kwaliteiten en interesses. Dat zorgt ervoor dat je je werk liever doet en er ook beter in wordt. Uiteraard heeft dit positieve gevolgen voor jou, maar ook voor je werkgever. Want de kwaliteit en effectiviteit van je werk zullen merkbaar verbeteren.

Soorten jobcrafting

Jobcraften kun je doen op vier verschillende manieren:

  1. Taakcraften
  2. Relationeel craften
  3. Cognitief craften
  4. Contextueel craften

Taakcraften

Je kunt taken op je huidige functieomschrijving toevoegen, laten vallen of aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld meer of minder tijd besteden aan bepaalde onderdelen van je werk, bepaalde nieuwe werkzaamheden aanpakken en andere taken juist overdragen aan anderen. Denk er bijvoorbeeld aan dat je als accountant voor jezelf en je collega’s een spreadsheet maakt waar iedereen van profiteert.

Relationeel craften

Bij relationeel craften verander je met wie je in de professionele context dagelijks in aanraking komt. Stel dat je bijvoorbeeld een IT’er bent met een passie voor schrijven. Dan kun je bijvoorbeeld de communicatiemanager van je bedrijf vragen of je een bijdrage kan leveren aan de interne nieuwsbrief . Zo worden je collega’s op de hoogte gehouden van wat er achter de schermen gebeurt en voelen zich zo meer betrokken, terwijl jij doet wat je graag doet en daarmee anderen helpt. Win-win!

Cognitief craften

De perceptie die jij van je baan hebt, is te veranderen. Dit heet cognitief craften. Ben je een accountant? Of ben je iemand die mensen gelukkig maakt omdat je ze helpt geld te besparen dat ze kunnen gebruiken voor hun droomreis? De instelling waarmee je ’s ochtends opstaat, beïnvloedt de rest van je dag. Mocht de instelling niet goed zijn en je er even geen zin in hebben, onderzoek dan voor jezelf hoe je je werkgeluk verbetert.

Contextueel craften

Is het op kantoor vaak erg druk om je heen en heb je last van omgevingsgeluiden? Lukt het je daardoor niet om je te concentreren en je werk gedaan te krijgen? Dan is het misschien een oplossing om eens te werken op een andere plek op kantoor, thuis of zelfs in een rustig café.

Hoe een burn-out voorkomen via jobcrafting

In 2017  meldden 1.962 mensen zich met overspannenheid en burn-outklachten – ruim 42 procent van het totaal aantal meldingen van beroepsziekten (4.619). De voornaamste oorzaken van een burn-out zijn:

  • Hoge werkdruk; 
  • Te weinig variatie in taken;
  • Te weinig autonomie in het werk;
  • Moeilijke relatie met collega’s of de leidinggevende;
  • Hoge emotionele belasting door het werk;
  • Fysiek belastende werkomstandigheden.

Allemaal oorzaken die te voorkomen zijn via jobcrafting.

Kan ik aan jobcrafting doen?

Herken je een van bovenstaande symptomen? Ga eens met je leidinggevende om tafel en vraag of jobcrafting mogelijk is. Leg hem of haar je bedenkingen voor en doorloop de verschillende types jobcrafting. Welke is voor jou van toepassing en mogelijk?

Misschien is het voldoende om een zware, terugkerende taak te verdelen tussen jou en een collega. Of kan je je werk soms moeilijk combineren met je gezinssituatie? Dan is een wekelijkse thuiswerkdag misschien een optie. Maak het bespreekbaar, kom zelf met oplossingen en vergeet daarbij zeker niet de voordelen voor zowel jou als voor de organisatie uit te leggen.

Meer tips ontvangen?

Meer blogposts...