
December betekent veel files en vaak extra drukte op de werkvloer, maar ook: gezellige borrels én het kerstpakket. Veel mensen denken dat ze recht hebben op een kerstpakket. Dat zal echter in heel weinig contracten zijn vastgelegd – een kerstpakket geven is namelijk niet wettelijk verplicht. Maar dat zoveel medewerkers ervan uitgaan, zegt wel iets over hoezeer het verwacht wordt dat de werkgever voor de feestdagen met een verrassing komt. Dit is dan ook hét moment om de loyaliteit onder je werknemers te vergroten – mits je het goed aanpakt.
Kerstpakket als retentiemiddel
Uit onderzoek dat we deden onder werknemers in Nederland blijkt dat slechts een op de vijf salaris als topprioriteit ziet. De rest zou zeker een lager salaris accepteren in ruil voor bijvoorbeeld flexibele werktijden, meer vakantiedagen of opleidingsmogelijkheden. Wat dit te maken heeft met kerstpakketten? Meer dan ooit hechten medewerkers waarde aan goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Nu de war for talent hevig woedt, is elke manier om je personeel tevreden te stellen en toptalent dus binnen te houden, het waard om in te zetten. Een blijk van waardering is een onmisbaar onderdeel van je retentiestrategie.
Kies voor een passend kerstpakket
Een kerstpakket is dan ook geen ‘moetje’. De dankbaarheid onder je werknemers zal veel groter zijn als je kerstpakket klein maar doordacht is dan wanneer je zomaar iets geeft ‘omdat het hoort’. Wees dus creatief en origineel. Vallen de klassieke pakketten – gevuld met etenswaren – niet in de smaak? Denk dan eens aan een cadeaubon. Of laat medewerkers zelf hun favoriet kiezen uit een selectie cadeaus. Staat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel in jouw organisatie? Misschien is een donatie aan een zelfgekozen goed doel dan een geschikte kerstattentie voor jouw personeel.
Werkkostenregeling van de Belastingdienst
Wat je je medewerkers ook besluit te geven, het is wel raadzaam de regels omtrent belasting in je achterhoofd te houden. Sinds 1 januari 2018 zijn die erg eenvoudig: het is toegestaan om maximaal 1,2 procent van je totale fiscale loon – de vrije ruimte – te besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Dit is de zogenoemde werkkostenregeling, en een kerstpakket valt hier ook onder. Maar let op: je uitgaven aan kerstpakketten mogen maar maximaal 30 procent afwijken van wat gebruikelijk is in jouw branche. Aangezien je over het bedrag boven die 1,2 procent 80 procent belasting betaalt, is het slim om vooraf goed uit te zoeken wat voor jouw organisatie het grensbedrag is.
En wat als je door welke omstandigheden dan ook echt geen budget hebt voor een kerstpakket? Probeer het onderwerp dan niet angstvallig te vermijden, maar wees naar je medewerkers eerlijk over de situatie. Uiteindelijk gaat het erom dat ze een blijk van waardering krijgen – een hartelijk dankwoord uitspreken voor hun inzet in het afgelopen jaar is dan het minste wat je kunt doen.