Emotionele Intelligentie: de sleutel tot een succesvolle loopbaan

Geplaatst door Robert Half on 25/05/2023
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

 

Misschien heb je er al wel vaker van gehoord: emotionele intelligentie (EI). Het woord ‘emotionele intelligentie’ omvat in essentie een combinatie van interpersoonlijke, communicatieve en interpretatieve vaardigheden, waarmee je in staat bent om relaties op te bouwen en je in anderen te verplaatsen. Terwijl ons intelligentiequotiënt (IQ) gericht is op cognitieve vaardigheden, zoals geheugen en probleemoplossend vermogen, richt emotionele intelligentie zich dus op het begrijpen en beheersen van zowel onze eigen emoties als die van anderen. Deze onmisbare vaardigheid speelt daarom een cruciale rol in je carrière, van het solliciteren tot het succesvol doorgroeien naar een senior- of managementfunctie.

Wat is emotionele intelligentie precies?

Emotionele intelligentie kan worden onderverdeeld in twee aspecten die even belangrijk zijn voor zowel een jezelf als voor een organisatie: intern EQ (zelf-EQ) en extern EQ.

Intern EQ draait om het begrijpen en beheersen van onze eigen emoties. Het omvat zelfbewustzijn, zelfregulering en zelfmotivatie. Door ons bewust te zijn van onze emoties en deze effectief te beheersen, kunnen we kalm blijven onder druk en weloverwogen beslissingen nemen. Het spreekt voor zich waarom dit in een zakelijke omgeving een erg gewilde skill is: ‘effectief functioneren onder druk’ komt in bijna elke vacaturetekst wel voor.

Extern EQ richt zich daarentegen op het begrijpen van de emoties van anderen, het tonen van oprechte empathie en het onderhouden van relaties. Het omvat sociaal bewustzijn, sociale vaardigheden, leiderschap en conflictbeheersing. Het vermogen om de emoties van anderen te begrijpen en effectief te reageren, draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen binnen teams en het bevorderen van een positieve werkomgeving. Dit is nog eens extra belangrijk bij het bekleden van hogere functies.

De waarde van emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is eigenlijk een vaardigheid die elke werknemer in elke branche zou moeten nastreven en blijven ontwikkelen, gedurende hun hele carrière. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat er een link bestaat tussen EQ en prestaties op de werkvloer. Mensen die er wel over beschikken, presteren over het algemeen beter dan mensen die dat niet doen. Het vermogen om grip te krijgen op je eigen emoties helpt je rustig te blijven onder druk – en dat straalt weer af op je collega’s, die vervolgens ook rustig en effectief blijven, zodat jullie samen de juiste beslissingen maken. Bovendien draagt emotionele intelligentie bij aan conflictoplossing en het creëren van een gezonde werkcultuur – zaken waarvan de eindverantwoordelijkheid vaak bij seniors ligt. Als je streeft om te solliciteren op een seniorfunctie of een managementrol, of daar naar door wilt groeien, is het dus zeker belangrijk om hierbij stil te staan.

Naast het presteren onder druk ben je dankzij een goed getrainde emotionele intelligentie ook beter in staat om de verschillende emoties en beweegredenen van je collega’s te begrijpen. Empathie tonen voor je collega’s zorgt namelijk voor vertrouwen en betrokkenheid. Als je het belang van hun intrinsieke motivaties en capaciteiten inziet en hier met begrip op inspeelt, is het voor jou ook gemakkelijker om straks een senior of leidinggevende worden waar mensen gewoonweg graag onder werken. Goede leiders zien namelijk in dat loyaliteit, toewijding en hard werken niet zijn af te dwingen. Die zaken zijn alleen te bereiken wanneer mensen weten dat hun leiding echt geïnteresseerd is in wie ze zijn en wat ze nodig hebben.

Hoe verbeter je je emotionele intelligentie?

Als emotionele intelligentie dus zo belangrijk is voor je carrière, kan je het dan ook trainen om jezelf meer kansen op loopbaangebied te geven? Het antwoord is gelukkig: ja!

Eén manier om je emotionele intelligentie te verbeteren, is door simpelweg goed te kijken en te luisteren naar anderen. EQ gaat er tenslotte om dat je andermans emoties begrijpt en hoe je hierop reageert. Wat voor gesprekken hebben collega’s bij het bekendmaken van resultaten? Geeft lichaamstaal iets weg over hoe je manager met stressvolle perioden omgaat? Goed letten en reageren op zowel duidelijke als meer subtiele signalen van collega’s, helpt je om hun patronen en triggers te doorgronden. Zo ben je beter in staat om ondersteuning, advies of gewoonweg een luisterend oor te bieden. Ga dus op zoek naar collega’s die begaan zijn en door anderen vertrouwd worden, of naar managers die leiding geven aan een betrokken, tevreden team. Kijk goed hoe zij omgaan met hun collega’s en leer hiervan.

Een tweede manier om emotionele intelligentie te verbeteren, is door hiervoor een training te volgen. Er zijn overal cursussen voor, en zo zijn er ook trainingen op het gebied van EQ. Ideaal als je meer wilt weten over emotionele intelligentie op je werk en graag gestructureerd leert. Deze cursussen vind je online en bij opleidingsinstituten, om te doen in je vrije tijd, of via je werkgever. Vraag er gewoon eens naar, of je nu solliciteert of in dienst bent: ook de werkgever profiteert er immers van als jij je emotionele intelligentie naar een hoger niveau tilt.

Meer blogposts...