Voor het eerst solliciteren? Zorg dat je deze fouten vermijdt!

Geplaatst door Robert Half on 14/08/2019

Yes! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het spreekt vanzelf dat je dit gesprek zo goed mogelijk wilt doorlopen. Dus doe je je best om je optimaal voor te bereiden. Toch maken – met name beginnende – sollicitanten nog een hoop fouten tijdens de sollicitatieprocedure. Fouten die je beter kunt vermijden, want hoe voordelig de arbeidsmarkt ook mag zijn, er is altijd wel iemand die deze fouten níet maakt en dus beter uit de verf komt. Deze zeven beginnersfouten hoef jij na het lezen van dit blog niet meer te maken.

1.    Onvoldoende voorbereid zijn 

Je kunt je nog zo goed hebben ingelezen in het bedrijf, een superleuke brief hebben geschreven en duidelijk op papier hebben gezet wat je sterke en zwakke punten zijn, maar een goede voorbereiding gaat veel verder dan dat. Zorg bijvoorbeeld dat je precies weet wat er in je cv staat. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar grote kans dat je jouw cv jaren geleden voor het eerst hebt opgesteld. Dan is het goed om er zeker van te zijn welke vakantiebaantjes of hobby’s je destijds de moeite waard vond om te vermelden. En wat die precies toevoegen aan deze specifieke sollicitatie. Ook niet onbelangrijk: weet wie er voor je zit en wat die persoon doet!

2.    Je competenties niet kunnen onderbouwen

Het is natuurlijk mooi dat jij goed over je eigen kwaliteiten hebt nagedacht, maar zorg ervoor dat je ook kunt uitleggen hoe je jouw talenten en vaardigheden kunt inzetten voor de desbetreffende functie. En dat je een voorbeeld hebt van een concrete situatie waarin jouw competenties je hebben geholpen om een bepaalde taak tot een goed einde te brengen. Een goede manier om dit te doen is volgens de STAR-methode.

3.    Negatief praten over je huidige/vorige werkgever(s)

“Waarom wil je voor ons werken?” Het kan misschien verleidelijk zijn om als antwoord op deze vraag een vergelijking te trekken met je huidige bedrijf. Maar pas op dat je hierbij niet je huidige/vorige werkgever(s) de grond in boort. Bedrijven houden er niet van om mensen aan te nemen die voorheen een conflict met een werkgever hebben gehad. Bovendien komt klagen in het algemeen niet echt professioneel over.

4.    Te laat komen

Een ontzettende open deur, maar tóch komen sollicitanten nog regelmatig te laat. Neem een trein eerder, vertrek vroeg genoeg van huis en loop desnoods een rondje om het kantoor. Zolang jij je maar op de afgesproken tijd bij je contactpersoon meldt. Zoals gezegd: een goede eerste indruk is ontzettend belangrijk. Bonus: zelfs de handdruk die je iemand bij dat eerste contact geeft, kan je eerste indruk verpesten!

5.    Liegen 

Heb je eigenlijk geen ervaring? Weersta de verleiding om te doen alsof je dat wel hebt. Probeer tijdens het sollicitatiegesprek niet beter over te komen dan je daadwerkelijk bent. Natuurlijk kun je wat meer de nadruk leggen op je positieve punten. Maar door te liegen over jouw competenties, talenten of werkervaring creëer je hoge verwachtingen bij jouw potentiële werkgever. Verwachtingen waar je mogelijk helemaal niet aan kunt voldoen, met als gevolg dat jij als onbetrouwbaar persoon wordt bestempeld. Vroeg of laat val je sowieso door de mand.

6.    Ongeïnteresseerd overkomen

Zelfs als je er tijdens het sollicitatiegesprek al achter komt dat deze baan niks voor jou is. Misschien wil je in de toekomst nog wel eens op een andere functie bij hetzelfde bedrijf solliciteren. Natuurlijk zeiden we net dat je niet mag liegen, maar ongeïnteresseerd overkomen is ook een no-go. Het is goed als je je op gemak voelt, maar blijf wel professioneel in je houding en taalgebruik. Probeer te voorkomen dat je relaxte houding te ver doorslaat en overkomt als ongeïnteresseerd – of erger, arrogant.

7.    Slecht uit de verf komen bij een Google-search

Elke recruiter of hr-manager zal op een bepaald punt in de sollicitatieprocedure jouw socialkanalen raadplegen. Ga daar maar vast vanuit. Staat jouw Facebookprofiel vol met onzin en onsubtiele meningsuitingen? Of erger, circuleren er talloze foto’s van dronken stapavonden met jou in de hoofdrol op het internet? Geheid dat je cv bij voorbaat al op de ‘nee’-stapel belandt. Google je naam en verwijder wat niet bijdraagt aan een professioneel imago.

Wil jij al vóór je op gesprek gaat een goede eerste indruk maken? Download ons cv-template voor een professioneel cv. 
 

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Besteed dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download gratis onze cv-template en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

  1. Download het voorbeeld als Word-bestand
  2. Vul je gegevens in
  3. Exporteer als PDF-bestand
  4. Mail je splinternieuwe cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
  5. Stuur je cv zeker ook naar Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
  6. Print en neem het mee naar je eerste gesprek

Meer blogposts...