Tijdelijk contract? Let op deze 6 punten

Geplaatst door Robert Half on 10/07/2019

Of je nu als vaste of als tijdelijke kracht aan de slag gaat, je zult altijd een contract moeten ondertekenen. Bij elke arbeidsovereenkomst zijn er een aantal punten om op te letten. Maar juist omdat het om een tijdelijk contract gaat, moet je rekening te houden met een aantal extra zaken. Wij sommen ze voor je op. 

1.    Functieomschrijving

Ga je aan de slag als vervanging van een medewerker die met verlof of sabbatical is? Of is afgesproken dat je een bepaalde opdracht komt uitvoeren? Laat, net zoals in elk contract, vastleggen wat er precies van je verwacht wordt. Juist omdat je waarschijnlijk korter bij deze werkgever in dienst bent, is het van belang dat je van begin af aan weet wat de verwachtingen zijn. Een optie hiervoor is om een functiebeschrijving toe te voegen aan het contract waarvoor je als werknemer tekent. 

2.    Onboarding

Ga voordat je start na hoe het staat met het onboardingproces. Wat wordt er gedaan om je zo snel mogelijk in te werken in jouw tijdelijke functie? Met een tijdelijk contract ben je immers aan een bepaalde tijd gebonden, en dus is het zaak dat je zo snel mogelijk kunt starten met jouw taken. 

3.    Salaris en vakantie

Sowieso geldt voor alle werkenden in Nederland een minimumloon. En ook al kom je de organisatie slechts tijdelijk versterken, je hebt recht op hetzelfde loon als collega’s die in vaste dienst zijn en hetzelfde werk doen. Als je op de loonlijst staat heb je bovendien recht op 8 procent vakantiegeld. Wat betreft vrije dagen heb je (of dat nu tijdelijk is of vast) recht op vier keer het aantal dagen dat je per week werkt; bij een fulltime dienstverband komt dat dus neer op (vier maal vijf) twintig vakantiedagen per jaar. 

4.    Ziekte / verzekering

Ook bij tijdelijke contracten heb je als je ziek wordt recht op minimaal twee jaar doorbetaling van je salaris. Welk deel van je salaris dit is, is afhankelijk van de afspraken in de cao. Maar het is ten minste 70 procent van je salaris tot aan het eind van je contract (met een maximum van 53.000 euro per jaar). Ben je langer ziek dan dat je contract loopt, dan betaalt het UWV je loon door tot twee jaar nadat je ziek werd.

5.    Einddatum en vervolg

Ben je in dienst genomen om een werknemer te vervangen tijdens ziekte of bijvoorbeeld zwangerschapsverlof? Dan staat de einddatum van jouw contract waarschijnlijk vast. Leg dit dan ook vast in de overeenkomst voor bepaalde tijd. Als meerdere contracten voor bepaalde tijd elkaar opvolgen, spreken we ook wel over een keten. De ketenbepaling houdt in dat als je meerdere tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever hebt gehad, met minder dan zes maanden ertussen, je contract automatisch overgaat in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Vanaf 1 januari 2020 gaat de Wet arbeidsmarkt in balans in en wordt deze periode 36 maanden. Houd de looptijd dus goed in de gaten. 

6.    Opzegtermijn

In principe geldt bij tijdelijke contracten dat de einddatum ook echt de einddatum is. Een contract tussentijds beëindigen na de proeftijd mag in principe niet meer, tenzij er iets is overeengekomen over een tussentijdse opzegtermijn. Tijdelijke contracten hebben een einddatum en eindigen automatisch  er is dus geen opzegtermijn. Daardoor kun je sneller aan de slag bij een volgende organisatie. Bij contracten langer dan zes maanden moet een werkgever jou wel minstens een maand voor de einddatum van je contract laten weten of de arbeidsovereenkomst wordt verlengd. Dit wordt ook wel ‘aanzegplicht’ genoemd. 

Nog op zoek naar een – tijdelijke of vaste – functie? 

Meer blogposts...