Solliciteren anno nu: de belangrijkste trends op een rij

Geplaatst door Robert Half on 26/02/2019

Mogelijk hebben veranderingen elkaar nog nooit zo snel opgevolgd als in deze tijd. Ook de arbeidsmarkt ontwikkelt zich in rap tempo. Dat zien we terug in bedrijfsprocessen, compleet nieuwe functies en het grote aantal beschikbare banen – en in sollicitatieprocessen. Zowel in wat er van sollicitanten wordt gevraagd als in de beste manier om een baan te vinden. Wel zo handig om daar op voorbereid te zijn op het moment dat je begint met de zoektocht naar een (nieuwe) baan. Wij zetten de belangrijkste sollicitatietrends voor je op een rij.

1. Anoniem solliciteren

Deze trend sluit perfect aan bij de huidige aandacht voor (culturele) diversiteit. Bij een anonieme sollicitatie laat je zowel je naam als je geslacht en leeftijd achterwege. Zo kunnen vooroordelen geen rol spelen en krijgt iedereen een eerlijke kans op een gesprek. In Nederland maken vooral overheidsinstellingen, zoals gemeenten, op dit moment gebruik van anonieme sollicitatieprocedures. Bij Robert Half worden er in het systeem geen leeftijdsgegevens opgenomen en geen nadruk gelegd op geslacht. Op het moment dat kandidaten aan bedrijven worden voorgesteld zijn deze gegevens dus niet aan de orde.    

2. De touwtjes zijn in handen van de sollicitant

Het is een steeds vaker gehoorde term: de ‘war for talent’. Oftewel: door de schaarste op de arbeidsmarkt zijn er per baan gemiddeld 1,6 potentiële kandidaten. En is het voor werkgevers dus steeds lastiger om een geschikt persoon te vinden. Wat voor jou als sollicitant weer betekent dat je hogere eisen kunt stellen. Bovendien zijn sollicitatieprocedures over het algemeen korter en wordt er – als het goed is – sneller op je sollicitatie gereageerd. Je hebt de banen immers voor het uitkiezen.

3. Staak je zoektocht: werkgevers vinden jou

Waar bedrijven voorheen talloze sollicitaties ontvingen op een vacature, zijn de rollen nu omgedraaid. Bedrijven gaan steeds meer zelf op zoek naar de geschikt kandidaat – en huren daar zelfs recruiters voor in. Maar achterover leunen is er niet bij, want je moet er natuurlijk wél voor zorgen dat recruiters jou kunnen vinden. En dat de informatie die ze achterhalen een compleet beeld schept van jouw kunnen. Zorg er dus voor dat je LinkedIn-profiel up-to-date is – en activeer de functie waarmee je recruiters laat weten open te staan voor een (nieuwe) baan.

4. Altijd en overal solliciteren: mobiel solliciteren wint terrein

Aan de hand van twee blauwe vinkjes bepalen of iemand je sollicitatie gelezen heeft: bij sommige bedrijven kan het al. Natuurlijk past deze manier van solliciteren niet binnen elke branche, maar dat mobile ook in de recruitmentwereld een belangrijke rol speelt, staat buiten kijf. De kans dat recruiters jouw cv of brief op hun telefoon lezen is groot. En daar kun jij als sollicitant slim op inspelen door je sollicitatie ‘smartphoneproof’ te maken – bijvoorbeeld door documenten op te slaan als pdf-bestand. Nog beter: zorg ervoor dat alle benodigde documenten te allen tijde op je smartphone staan, zodat ook jij altijd en overal via mobiel kunt solliciteren.

5. De videosollicitatie is hipper dan ooit

Zeker niet nieuw, maar nu steeds vaker gezien op bijvoorbeeld Facebook: een videosollicitatie. Vaak gaat het hierbij niet om een stijve video, maar eentje waarbij jouw persoonlijkheid én skills goed uit de verf komen. Natuurlijk hangt de verhouding van formaliteit en creativiteit volledig af van de branche of het bedrijf waarvoor je solliciteert.  

Cliché maar waar: een goed begin is het halve werk. Download daarom nu alvast gratis onze cv-template.

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Besteed dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download gratis onze cv-template en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

  1. Download het voorbeeld als Word-bestand
  2. Vul je gegevens in
  3. Exporteer als PDF-bestand
  4. Mail je splinternieuwe cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
  5. Stuur je cv zeker ook naar Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
  6. Print en neem het mee naar je eerste gesprek

Meer blogposts...