Salaris bespreken met collega’s: terecht taboe of niet?

Geplaatst door Robert Half on 13/06/2019

Een medewerker van Google nam ooit het initiatief om de salarissen binnen het bedrijf openbaar te maken. Ze plaatste haar loon in een spreadsheet en nodigde haar collega’s uit om hetzelfde te doen. Het resultaat? Vijf procent (oftewel 2.800 medewerkers) volgde haar voorbeeld en vulde zijn salaris in. Het management was not amused. Het is een uitzonderlijk verhaal dat heel wat stof deed opwaaien. En niet alleen binnen de bedrijfsmuren van Google, want er rust in de meeste bedrijven nog altijd een taboe op het onderwerp ‘het salaris van collega’s’. Is dat eigenlijk wel terecht?      

Bedrijven zijn terughoudend

Weet jij wat je collega verdient? De kans is klein. Salarissen zijn in de meeste organisaties geen open boek en transparantie vanuit het management is doorgaans ver te zoeken. Bedrijfsleiders en hr-managers hebben ook liever niet dat collega’s van elkaar weten hoeveel ze verdienen. Dat kan namelijk voor opschudding en conflicten zorgen.

Bovenstaand scenario geldt niet voor alle organisaties. In sommige gevallen worden er looncategorieën gehanteerd die aan ervaring en competenties zijn gekoppeld, zoals in cao’s. Bovendien is het afhankelijk van de bedrijfscultuur: in organisaties met een open en transparante cultuur zijn salarissen vaak minder taboe. 

Het salaris van jongeren versus ouderen

Toch is en blijft praten over salarissen voor veel werknemers een delicate kwestie. Jonge werknemers staan vaak meer open om het over hun loon te hebben, terwijl oudere collega’s doorgaans gereserveerder zijn en dit beschouwen als een privéaangelegenheid. Heb je een vertrouwensband met een collega? Dan kun je best het gesprek aangaan, hoewel enige terughoudendheid hierin ook dan geen overbodige luxe is. 

Dezelfde functie, ander salaris

Verdient een collega meer dan jijzelf? Houd je in om daarmee naar je manager te stappen om een hoger salaris los te krijgen. Je maakt namelijk niet echt een goede beurt door die gevoelige informatie in je eigen voordeel te gebruiken. Bovendien is de vraag ook wat het loonbeleid is binnen je bedrijf. 

Het zou kunnen dat een collega met dezelfde functietitel meer verdient. Niet leuk om te horen, maar laat het je niet meteen demotiveren. Je salaris is namelijk afhankelijk van veel factoren: ervaring, verantwoordelijkheid, competenties, evolutie van je startsalaris, anciënniteit, etc. Bovendien wordt salaris vaak bepaald op basis van ervaring, verantwoordelijkheid en competenties. Bekijk altijd het volledige plaatje. Houd bijvoorbeeld rekening met bonussen en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een telefoon of auto van de zaak. Zaken die niet meetellen als salaris, maar wel degelijk waardevol zijn in een baan. 

Benieuwd naar de loonschalen in finance & accounting en administratie?

Of je nu personeel wilt werven of een carrièreswitch overweegt, de Robert Half Salarisgids 2020 bevat alle informatie die je nodig hebt om goed geïnformeerd de volgende stap te zetten. Van loonschalen en de meest recente secundaire arbeidsvoorwaarden tot recruitmenttrends en informatie over een marktconform salaris: onze Salarisgids heeft het allemaal.

money icon
Wat is een marktconform salaris in jouw sector?

In de Salarisgids vind je wat het marktconform salaris is van de honderd meest gangbare functies binnen finance en accounting en administratieve ondersteuning.

monitor icon
Ontdek de laatste trends op de arbeidsmarkt

Lees meer over de laatste recruitmenttrends, waaronder de gevolgen van de hoge vacaturegraad, de war for talent en de digitalisering, en hoe je je hierop voorbereidt.

chart icon
Lees meer over veelgevraagde vaardigheden

Wat zijn de meest gevraagde profielen en de daarbij horende technische competenties en soft skills? Voor elk gespecialiseerd domein geven we een overzicht van de skills waar de meest gewilde profielen over moeten beschikken.

Stuur me de Salarisgids

Gelieve je voornaam in te vullen.

Gelieve je achternaam in te vullen.

Gelieve je e-mailadres in te vullen.
Gelieve een optie te kiezen.

Gelieve de gezochte functie in te vullen.

Gelieve je bedrijf in te vullen.

Gelieve je telefoonnummer in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Gelieve je huidige functie in te vullen.

Gelieve je telefoonnummer in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Lees en aanvaard de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring.

Meer blogposts...