Opslag vragen: wanneer doe je het?

Geplaatst door Robert Half on 06/11/2019

Je wilt meer verdienen, maar hoe doe je dat? Stap niet zomaar onvoorbereid naar je baas. Want voor een salarisonderhandeling is een onderlegde strategie nodig. En daar hoort een juiste timing bij: wanneer vraag je opslag? Wij hebben de vier beste momenten voor je opgesomd. 

1.    Aan het begin van een groot project of nieuwe verantwoordelijkheden

Bij een nieuw, groot project horen waarschijnlijk ook nieuwe verantwoordelijkheden. Ga dus bij elk project dat je aanpakt na in hoeverre dit aansluit bij de taakomschrijving in je contract. Valt je nieuwe opdracht buiten dat takenpakket? Dan is dat een goede reden om een salarisonderhandeling aan te gaan. Dus krijg je meer verantwoordelijkheden binnen je functie, vraag dan in de loop van het gesprek of en hoe zich dat vertaalt naar je salaris. 

2.    Zes maanden nadat je meer verantwoordelijkheden kreeg

Heb je je laatste project niet aangegrepen om te onderhandelen over je salaris? Geen man overboord. Bovendien willen managers vaak wel eerst zien of je je nieuwe taken wel naar behoren uitvoert. Stel dan bijvoorbeeld voor om een loonsverhoging af te laten hangen van hoe goed je een nieuwe opdracht de eerste zes maanden uitvoert. Gebruik daarvoor de SMART-methode:

  • Specifiek: concrete doelstellingen;
  • Meetbaar: gericht op resultaten en te meten aan de hand van KPI’s;
  • Aanvaardbaar: de doelstellingen moeten door beide betrokken partijen als haalbaar worden beschouwd;
  • Realistisch: realiseerbaar binnen de vooropgestelde tijd en het vooropgestelde budget;
  • Tijdsgebonden: start en einde worden bepaald.

3.    Na afronding van een project

Succes is een top-argument voor loonsverhoging. Daarom is het ook te overwegen om pas na het afronden van een succesvol project opslag te vragen. Vergeet daarbij niet cijfers te verzamelen die het succes van je project bewijzen. Was je lang voor de deadline klaar? Of bleef je onder het budget? Dat zijn zeker argumenten om je baas mee te overtuigen. En kreeg je in korte tijd veel meer verantwoordelijkheden of worden je opdrachten complexer? Dan kun je gerust twee keer per jaar om opslag vragen – mits je zorgt voor overtuigende argumenten.

Doe de test: verdien jij genoeg?

4.    Tijdens een voortgangsgesprek

Ook het evaluatiegesprek is een ideaal moment om opslag te vragen. Houd dat in het achterhoofd wanneer je je op je volgende gesprek voorbereidt. En kom met argumenten waarom jij wel wat extra salaris verdient. Dus heb je sinds de vorige keer inderdaad projecten succesvol afgerond of meer verantwoordelijkheid gekregen? Of heb je de targets gehaald die je samen met je baas had opgesteld? 

Maak vóór het gesprek een lijst met overtuigende argumenten waarmee je een eventuele salarisverhoging kunt onderbouwen. Laat je baas van tevoren weten dat je het tijdens je gesprek over opslag wilt hebben. Dan kan hij of zij zich daarop voorbereiden.

Extra strategische tip voor je loonsonderhandeling

Het juiste moment om opslag te vragen, hangt ook af van je huidige salaris en de datum van je laatste loonsverhoging. Bereid je voor door na te gaan wat een marktconform salaris is voor jouw functie. Zeker wanneer je al snel na je laatste verhoging weer naar je baas stapt.

Benieuwd wat jij met jouw functie ongeveer kan vragen? Check het in onze Salarisgids.

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...