Ontslag nemen? Wacht! Stel jezelf eerst deze 4 vragen

Geplaatst door Robert Half on 07/09/2018

Denk je erover na om ontslag te nemen? Misschien heb je alle voor- en nadelen al wel op een rijtje gezet. Of misschien is het meer een kwestie van gevoel. Hoe het ook mag zijn, stel jezelf eerst deze vier vragen. 

1.    Kom je in aanmerking voor opslag?

Is een te laag salaris voor jou een belangrijke reden tot ontslag? Zoek dan eerst eens uit of je voldoende argumenten hebt om opslag te vragen. Maak je case door de gemiddelde salarissen van andere specialisten in jouw sector te bespreken. Deze combineer je vervolgens met KPI’s en andere doelstellingen die je behaald hebt om je onderhandelingspositie te versterken.

Check voordat je om opslag vraagt ook altijd even onze salariscalculator. Met behulp van deze tool bereken je gemakkelijk wat jou salaris zou moeten zijn.

2.    Is het de moeite om over secundaire voorwaarden te onderhandelen?

Wanneer je bij een nieuw bedrijf begint, is het niet altijd even duidelijk wat er te onderhandelen valt. Maar zo loop je misschien wel een aantal secundaire voorwaarden mis die je productiviteit of werk-privébalans kunnen verbeteren.

Ons onderzoek toont aan dat een slechte werk-privébalans (18%) en stress (27%) bij de voornaamste redenen behoren om ontslag te nemen. Klinkt dat voor jou ook bekend? Eenvoudige wijzigingen zoals flexibele uren, meer thuiswerken of een sportschoolabonnement van de zaak kunnen een wereld van verschil maken.

3.    Kun je meer verantwoordelijkheden krijgen?

Uit ons rapport over de geheimen van de gelukkigste bedrijven en werknemers blijkt dat werktevredenheid een vlucht kan nemen door het krijgen van meer verantwoordelijkheid. Verveel jij je regelmatig? Misschien kan een toename aan verantwoordlijkheden je functie weer interessant maken.  

Ons onderzoek toont aan dat een verantwoordelijkheidsgevoel je kan helpen om vaardigheden te ontwikkelen die essentieel zijn voor je carrière, maar ook om nieuwe ideeën te ontwikkelen en zelfvertrouwen te kweken.

Stap dus eerst eens naar je leidinggevende toe en geef aan dat je verlangt naar meer verantwoordelijkheid. Grote kans dat hier ruimte voor is. Zo word jij gelukkiger op je werk en heeft je baas er een waardevollere werknemer bij.

4.    Moet je je vaardigheden uitbreiden?

In andere woorden: ligt het probleem bij het bedrijf of bij jou? In deze snel veranderende economie is de kans groot dat je huidige vaardigheden je beperken om te groeien in je baan. Ga dus eerst eens na of je door het aanleren van nieuwe vaardigheden je functie kunt uitbreiden. Zo komen er nieuwe uitdagingen op je pad, wat je baan weer een stuk interessanter kan maken.

Uit onderzoek dat wij deden voor onze salarisgids bleek al dat de vaardigheden voor bijvoorbeeld administratieve beroepen langzamerhand verschuiven. Zo zijn communicatievaardigheden steeds belangrijker voor administratieve beroepen.

Dus, hang je huidige baan niet zomaar aan de wilgen. De kans is groot dat je er met enkele aanpassingen een nieuwe draai aan kunt geven waardoor je weer met plezier naar je werk gaat. 

Kom je toch tot de conclusie dat een nieuwe baan de beste keuze is? Bekijk dan nu alvast onze vacatures.
 

Meer blogposts...