Nieuwe baan? 5 tips voor een goede inwerkperiode

Geplaatst door Robert Half on 19/03/2019

Starten bij een nieuwe baan is toch altijd spannend. Je werkomgeving is nieuw, je kent je collega’s nog niet, en misschien krijg je wel taken die je nog nooit eerder hebt uitgevoerd. Maar laten we niet vergeten dat een frisse start bij een ander bedrijf ook gewoon leuk is. Zeker wanneer je zelf je best doet om zoveel mogelijk uit je inwerkperiode te halen. Met deze tips voel jij je snel thuis in je nieuwe baan.

1.    Neem initiatief

De eerste stap is het zelf tonen van initiatief. Want hoewel een goede inwerkperiode deels afhankelijk is van je werkgever, wil dat nog niet zeggen dat jij moet zitten wachten tot je taken toegewezen krijgt. Of totdat je laptop en e-mailadres zijn ingesteld en je aan collega’s wordt voorgesteld. Een betere indruk maak je als je zelf initiatief toont, bijvoorbeeld door even langs de IT-afdeling te lopen als je laptop nog niet goed werkt of door taken proactief op te pakken. Daarmee laat je zien dat je zelfstandig bent en niet denkt in problemen, maar in oplossingen. 

2.    Doe aan verwachtingsmanagement

Waarschijnlijk heb je gesolliciteerd op en ben je aangenomen voor een bepaalde functie. Daar hoort dan ook een bepaalde taakomschrijving bij. Neem deze voordat je begint – en na een paar weken op je nieuwe plek nog eens – goed door. Op die manier heb je een goed beeld van wat je te wachten staat, en kun je taken die hier minder goed bij aansluiten eventueel afstoten. Bespreek je verwachtingen en ambities ook met je leidinggevende, zodat hij of zij weet waarom je ‘nee’ zegt tegen bepaalde klussen. Je bent immers aangenomen voor bepaalde werkzaamheden, en wordt daar ook op afgerekend. 

3.    Noteren is leren

De eerste weken op je nieuwe werkplek zijn er om je de organisatie, de bedrijfscultuur en je collega’s beter te leren kennen. Het is slim om alles op te schrijven wat je hoort, zodat je altijd kunt terugzoeken hoe iets ook alweer zat. Doe dat ook met de namen en functietitels van je collega’s, of informeer of er een intern smoelenboek is. Zo kun je je collega’s vanaf het begin direct aanspreken en weet je precies wie je waarvoor moet hebben. Bovendien zullen ze jouw naam daardoor ook sneller onthouden, en werk je zo heel makkelijk aan een betere werkrelatie. 

4.    Leer je collega’s kennen

Eenmaal genoteerd wie wie is, gaat het erom je collega’s écht te leren kennen. Ga daarom – zeker in het begin – niet als eerste naar huis bij de vrijdagmiddagborrel, ga mee met uitstapjes buiten werktijd en lunch samen – schuif daarbij steeds eens bij andere collega’s aan. Zo maak je jezelf snel zichtbaar binnen de organisatie, en dat is weer goed voor je reputatie. Leer ook je baas zo snel mogelijk goed kennen. Best handig om te weten of hij/zij een ochtendmens is of niet – en je moeilijke vragen beter kunt uitstellen tot na de lunch. 
Bonustip: in het begin zul je je aan een hoop mensen moeten voorstellen. Zorg daarom voor een korte pitch van jezelf, zodat je collega’s in een klap weten wie je bent en wat je komt doen. 

5.    Vergeet je vorige baan

Soms is een baan net als een relatie. En van je nieuwe partner hoor je toch liever ook niet steeds hoeveel beter het met zijn/haar ex was? Laat jouw ex (-werkgever, in dit geval) dan ook zoveel mogelijk achterwege. Natuurlijk kun je wat je daar hebt geleerd prima meenemen naar je nieuwe werkgever. Maar dat de lunch daar lekkerder was, je vaker op reis mocht of – erger nog – dat je oude collega’s zo leuk waren, daar heeft niemand wat aan. Zijn er dingen op je nieuwe werk die toch echt beter kunnen? Kom dan – na een paar weken, om te voorkomen dat je overkomt als betweter – proactief met een plan van aanpak om dit soort zaken te verbeteren. 

Meer tips ontvangen? 

Meer blogposts...