Net afgestudeerd? Met deze tips lijkt je cv toch nog ergens op

Geplaatst door Robert Half on 20/09/2019

Net afgestudeerd? Tijd om je cv te updaten. Misschien moet je zelfs nog helemaal vanaf nul beginnen. Grote kans dat je geen A4’tje gevuld krijgt met een studie en wat bijbaantjes. Toch is het goed mogelijk dat je – in de ogen van je toekomstige werkgever – meer ervaring en skills hebt dan je zelf denkt. Met onderstaande tips vestig je de aandacht op de juiste zaken – en ziet jouw cv er opeens een stuk indrukwekkender uit.

Zet relevante skills in de kijker

Begin je cv met een overzicht van belangrijke vaardigheden die je hebt opgedaan en relevant zijn voor de vacature. Beschrijf wat je hebt geleerd en hoe jou dat beter maakt als professional. 

Beschrijf ook waar je buiten de professionele sfeer vaardigheden leerde die van pas komen op de werkvloer. Misschien werkte je al freelance, deed je vrijwilligerswerk of volgde je extra opleidingen? Vermeld ze dan zeker bij je werkervaring en vertel wat je er hebt opgestoken.

Vermeld daarna in chronologische volgorde je bijbanen. Houd daarbij wel rekening met relevantie – een oppasbaantje op je vijftiende is misschien minder de moeite waard om te vermelden.

Studie-ervaring is ook ervaring

Misschien denk je dat je nog niet veel ervaring hebt. Maar tijdens je studietijd krijg je allerlei opdrachten die je vaardigheden boosten – skills die ook in je professionele leven van pas zullen komen. Misschien heb je ooit een boeiend essay geschreven over een onderwerp wat met de vacature te maken heeft. Of was je samen met studiegenoten verantwoordelijk voor het organiseren van de buitenlandreis. Leg uit welke kennis of vaardigheden je hebt opgedaan tijdens die activiteiten – en plaats ze in het kader van de branche waarin je solliciteert.

Neem goede studieresultaten op in je cv

Er wordt soms gezegd dat geen enkele werkgever naar je studieresultaten kijkt. Of dat nu waar is of niet, je beste resultaten uitlichten is wél een goede manier om je te onderscheiden van andere kandidaten. Heb je je scriptie afgerond met een hoog cijfer? Zet het op je cv! 

Heb je ooit een vak gevolgd wat niet per se aansluit bij je studie? Denk hierbij aan een cursus interculturele communicatie, fotografie of agile werken. Zolang het aansluit bij de branche waarin of de vacature waarop je solliciteert, vermeld het dan. En licht zo nodig toe welke relevante kennis je hebt opgedaan in dit vak.

Vermeld ook niet-werkgerelateerde ervaring

Je leven zit vol ervaringen die je nuttige vaardigheden aanleren. Heb je weleens leiding gegeven op een zomerkamp of organiseer je elk jaar de buurtbarbecue? Vermeld dan zeker op je cv hoe dit je assertiviteit, planning, leiderschap en andere skills heeft aangeleerd.

Heb je langere tijd in het buitenland doorgebracht, bijvoorbeeld om te werken, te studeren, een taal te leren of om simpelweg meer van de wereld te zien? Dan mag een korte uitleg daarover ook niet missen op je cv. Zo’n periode weg van huis laat namelijk zien dat je ook ergens anders kunt aarden. Bovendien zijn vaardigheden als zelfstandigheid en assertiviteit hier ook van toepassing. 

Maak je cv visueel aantrekkelijk

Hoe vol of leeg je cv ook is, een slordig cv met lelijke opmaak of onduidelijke structuur kan veel schade aanbrengen. Zorg er dus zeker voor dat je cv er netjes en professioneel uitziet – een beetje opvallen met de lay-out mag best.

Wil je meteen een sterke lay-out die indruk maakt op recruiters en HR-verantwoordelijken? Download dan onze gratis cv-template. Bovendien weet je zo meteen welke informatie je sowieso moet vermelden.
 

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Besteed dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download gratis onze cv-template en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

  1. Download het voorbeeld als Word-bestand
  2. Vul je gegevens in
  3. Exporteer als PDF-bestand
  4. Mail je splinternieuwe cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
  5. Stuur je cv zeker ook naar Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
  6. Print en neem het mee naar je eerste gesprek

Meer blogposts...