Nee zeggen tegen je baas: hoe je ‘nee’ als ‘ja’ laat klinken

Geplaatst door Robert Half on 12/02/2019

Weet jouw baas je altijd te vinden wanneer er extra werk gedaan moet worden? En denk je weleens: ik heb hier geen tijd voor? Dan is het interessant om een manier te vinden die je helpt nee te zeggen tegen je baas. Maar dan wel zó dat je manager een ‘ja’ hoort. 

Voordat je ‘nee’ verkoopt, is het echter zaak om te bepalen of dat wel het beste antwoord is. Met deze drie richtvragen zorg je voor minder overuren en efficiënter werk, zónder je baas te schofferen.

1.    Heb ik hier écht geen tijd voor? 

‘Kan ik dit erbij hebben of niet?’, is een vraag die je jezelf zeker moet stellen wanneer je baas een nieuw rapport op je bureau dropt. En je komt alleen achter het antwoord door een lijstje te maken van alle taken die je nog moet doen, inclusief tijdsplanning. Geef ook aan welke taken prioriteit hebben. Blijk je tijd over te hebben? Prima, dan kun je met een gerust hart ja zeggen tegen je baas. Zit je planning al bomvol? Loop dan samen met je manager je takenlijst door. Zo leg je de bal bij hem of haar: mag je andere taken even opzijschuiven om die nieuwe opdracht te doen of niet? Het is belangrijk dat je duidelijk aangeeft aan je baas wat haalbaar is en wat niet.

2.    Komt deze opdracht mijn carrière ten goede en past deze binnen mijn functieomschrijving?

Niks mis met een gezonde dosis carrièreplanning. Vraag je dus af of die opdracht die je baas over de schutting gooit, je carrière vooruithelpt. Gaat het om een taak die niet in je functieomschrijving staat? Dan zijn er twee mogelijke scenario’s:

1.    Het is een routinekarwei dat nu eenmaal gedaan moet worden (denk aan administratie, gegevensinvoer of een telefoontje plegen) en geen specifieke vakkennis vereist.
2.    Het is een uitdagende opdracht waarvoor je nét iets verder uit je comfortzone moet treden dan gewoonlijk, maar die wel binnen je interesses en capaciteiten ligt.

Neem de taken waar je warm voor loopt zeker aan, en zeg beleefd nee tegen de dingen die je bombarderen tot een manusje-van-alles. Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch het proberen waard. Al is het natuurlijk wel raadzaam om zo nu en dan enige flexibiliteit te tonen.

3.    Ben ik het eens met de voorgestelde strategie?

Soms heb je vooral geen zin in een extra taak. Dan moet je je afvragen waar dat aan ligt. Klinkt de strategie die je baas voorstelt je niet bepaald als muziek in de oren, en heb je zelf heel andere ideeën over de aanpak van deze specifieke opdracht? Probeer daar dan wat aan te doen, want misschien beleef je wél plezier aan de taak wanneer je die op je eigen manier mag afhandelen.

Om op een tactische en diplomatische manier nee te zeggen, is het slim om je baas eerst om bedenktijd te vragen voordat je een antwoord geeft. Gebruik die tijd om een alternatieve strategie uit te werken. Die leg je voor vóórdat je met het nieuwe project hebt toegestemd. “Mag ik eerst even een voorstel doen?” Weinig bazen zullen op deze vraag ‘nee’ antwoorden – tenzij ze wel héél zeker zijn van hun zaak of wanneer er tijdsdruk mee gemoeid is. Krijg je een ‘go’, wees dan overtuigend en enthousiast bij het uitleggen van jouw aanpak. Grote kans dat je daarna een tweede ‘go’ krijgt, namelijk om het project op jouw eigen manier uit te werken. Iedereen blij.

Meer blogposts...