Klaar voor de vierde industriële revolutie: deze 3 skills moet een finance professional sowieso hebben

Geplaatst door Robert Half on 04/12/2018

Misschien vliegt de term je om de oren of misschien heb je er nog nooit van gehoord: Industry 4.0 – oftewel de vierde industriële revolutie. Steeds meer financiële processen worden digitaal of geautomatiseerd. En daarom zijn de skills die worden gevraagd van financiële medewerkers aan het verschuiven. Dit is dus het moment om trainingen te volgen en je kennis bij te spijkeren. Doe je dat niet, dan loop je het gevaar verveeld te raken op je werk, of erger. Wat zijn de skills waar je als finance professional in de nabije toekomst sowieso over moet beschikken? We noemen de drie belangrijkste.

1. Gevoel voor data-analyse

Data wordt van steeds grotere economische waarde voor bedrijven. En hoewel computers over een geweldige hoeveelheid rekenkracht beschikken, zijn werknemers met goed analytisch inzicht nog steeds onmisbaar. Mogelijk meer dan ooit. In een onderzoek dat wij deden voor onze salarisgids gaven CFO’s en financieel directeuren aan dat financiële analyse (42 procent), prognose op basis van gegevens (38 procent) en gegevensanalyse (32 procent) – als gevolg van digitalisering – steeds belangrijker worden binnen de financiële afdeling. Zorg er dus voor dat jij over de juiste skills beschikt om met data om te kunnen gaan.

2.     Goede samenwerkingskills

Nog een punt waarop computers voorlopig niet met jou kunnen wedijveren: soft skills. Teamgeest en mensen kunnen bijvoorbeeld overtuigen: belangrijke vaardigheden waar CFO’s op zullen letten bij het aannemen van nieuwe werknemers. En die jou onmisbaar maken in je bestaande baan. Maar, waar mensen samenwerken kunnen ook gemakkelijk conflicten ontstaan. CFO’s geven daarom aan dat ze het kunnen omgaan met conflicten ook steeds vaker als een onmisbare vaardigheid voor financieel medewerkers zien. Vind je dat maar lastig? Vraag je werkgever om persoonlijke begeleiding op dat vlak of om een workshop te organiseren.

3.     Strategisch inzicht

Bij veel bedrijven vervagen de hiërarchische grenzen steeds meer. Financieel medewerkers krijgen bijvoorbeeld meer tijd en ruimte om strategische richting te geven aan het bedrijf. CEO’s laten zich makkelijker overtuigen door harde cijfers en analyses – geheel passend bij het toenemende belang van data. Maar nog belangrijker is het om te weten hoe je die cijfers duidt. En dat je ze kunt vertalen naar waardevol strategisch advies voor de hele organisatie.

Wat kun je doen om je vaardigheden bij te spijkeren?

Blijf altijd investeren in jezelf. Met een beetje geluk kan dat gewoon bij het bedrijf waar je werkt. Veel bedrijven zien namelijk ook het belang in van het blijven ontwikkelen van medewerkers. Uit ons onderzoek blijkt dat financieel managers dat bijvoorbeeld doen door middel van professionele training (55 procent) en het opzetten van samenwerkingen met brancheorganisaties (45 procent). Heb jij het idee dat je bedrijf te weinig doet om jouw skill-set te verbeteren? Schroom dan niet om naar je leidinggevendetoe te stappen. Beide partijen hebben hier namelijk evenveel baat bij.

Meer informatie

Meer weten over wat je als finance professional vandaag de dag moeten kunnen? En welk salaris je kunt vragen in jouw functie? Download de Salarisgids 2019.

Meer blogposts...