Je talenten ontdekken: zo maak je een persoonlijke SWOT-analyse

Geplaatst door Robert Half on 22/03/2019

Ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek of om beslagen ten ijs te komen in een functioneringsgesprek – op verschillende momenten in je loopbaan word je geconfronteerd met de vraag ‘Wat kan ik en wat wil ik?’ Vind jij het ook lastig om je talenten te ontdekken? Maak dan eens een SWOT-analyse. Inderdaad, zoals ze in de marketing ook doen. Maar dan van jezelf. Door je eigen strengths, weaknesses, opportunities en threats op papier te zetten, creëer je inzicht in waar je nu staat en waar je naartoe kunt werken.

Wat is een persoonlijke SWOT-analyse?

Een persoonlijke SWOT-analyse bestaat uit vier onderdelen. Allereerst denk je na over je strengths, je sterke punten. Welke eigenschappen en vaardigheden waarderen collega’s bijvoorbeeld van jou? Of op welke gebieden boek jij vaak succes? Maak je een SWOT-analyse voor een sollicitatiegesprek, bekijk dan ook de functie-eisen in de vacaturetekst. Misschien brengt dat je weer op ideeën. Kies maximaal drie sterke punten en ga dan door naar het tweede onderdeel: je weaknesses, je zwakke punten. Waar heb je moeite mee in je werk? Welke eigenschappen zijn voor verbetering vatbaar? Probeer er ook hier maximaal drie te noemen. In het derde onderdeel neem je je opportunities, je kansen, onder de loep. Vraag jezelf af welke mogelijkheden de arbeidsmarkt of je werkgever je kunnen bieden om jou verder te helpen. Misschien is er wel een groot tekort aan mensen in jouw vakgebied of is er onlangs een getalenteerde collega vertrokken. Tot slot kijk je naar je threats, je bedreigingen. Is je vakkennis niet meer up-to-date? Is er een reorganisatie gaande? Of studeren er steeds meer mensen in jouw vakgebied af? Dat zijn punten om op te nemen in het vierde onderdeel van je SWOT-analyse.

Waar moet je rekening mee houden?

Voor elk punt dat je opschrijft, is het raadzaam om vanuit het standpunt van je (potentiële) werkgever te kijken. Bedenk wat voor dat bedrijf belangrijke punten zijn en welke jou onderscheiden van je concurrentie. Belangrijk is in ieder geval om niet te bescheiden en tegelijkertijd realistisch te zijn. Probeer ook verbanden te leggen tussen de vier onderdelen. Je sterke punten zorgen bijvoorbeeld voor kansen. Wees verder altijd zo concreet mogelijk in je formuleringen. Schrijf niet: ik ben proactief. Maar: ik heb een goed onderbouwd voorstel voor een verbetering in het financiële proces aangereikt, die ook daadwerkelijk is doorgevoerd. Hoe beter je je punten weet te bekrachtigen met voorbeelden, hoe krachtiger ze overkomen.

Klaar met je persoonlijke SWOT-analyse? Bekijk dan eens de vacatures in onze database en ga voor een nieuwe uitdaging!

Meer blogposts...