Hoe komt het dat mijn collega bruto evenveel verdient, maar netto meer?

Geplaatst door Robert Half on 10/11/2019

De generatie van nu praat vaker openlijk over salarissen dan vroeger. Toch heb je het meestal over je brutosalaris en niet over wat je netto precies overhoudt. Bespreek je dit wel, dan kom je er soms achter dat je collega bruto evenveel verdient, maar netto meer overhoudt. Hoe kan dat? Dat leggen we je graag uit in deze blogpost.

Hoe wordt je nettosalaris berekend?

Maar eerst: hoe wordt je nettosalaris eigenlijk berekend? Ten eerste bepaal je of je fulltime (100 procent) of parttime werk (en welk percentage daar dan bij hoort). Met de uitkomst hiervan verreken je nog extra factoren. Zo mag je hier eventuele reiskostenvergoeding en premies bij optellen. Maar je moet ook een aantal zaken van je salaris aftrekken, zoals loonheffingskorting, inhouding bijdrage zorgverzekeringswet en een auto van de zaak. Precies weten wat je aan het eind van de maand overhoudt? Bereken het met een salariscalculator.

Factoren van invloed op je nettosalaris

Naast netto-elementen die vanzelfsprekend invloed hebben op je salaris, zijn een aantal basisfactoren die invloed hebben op je nettosalaris. Zo zijn er bruto-bedragen of bijtellingen, dus loon in natura en niet in de vorm van geld. De volgende kunnen bijvoorbeeld ook invloed hebben op je nettosalaris:

 • Je geboortejaar;
 • Of je wel of geen loonheffingskorting toepast;
 • Of je bonussen, onkostenvergoeding, reiskostenvergoeding of andere vergoedingen krijgt;
 • Wat voor pensioenpremie je betaalt (die weer afhankelijk kan zijn van je leeftijd);
 • Of je een auto van de zaak rijdt.

Je salaris vergelijken?

In onze Salarisgids vind je de gemiddelde salarissen voor finance & accounting en administratie. Met de gegevens uit de Salarisgids vergelijk je jouw salaris met de gangbare salarissen van concullega’s met dezelfde functie. Deze salarisschalen zijn uitgedrukt in brutoloon. In salarisonderhandelingen gebruikt men het brutosalaris als referentie, omdat het nettosalaris – zoals hierboven uitgelegd is – voor iedereen verschillend is.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Een laatste tip: staar je niet blind op het nettosalaris, want secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook een vorm van vergoeding. Denk aan:

 • Laptop en/of tablet;
 • Smartphone (met abonnement);
 • Fiets of auto van de zaak en tankkaart;
 • Onkostenvergoeding;
 • Reiskostenvergoeding;
 • Lunch of maaltijden;
 • Flexibele werkuren en locaties;
 • Extra opleidingen;
 • Extra vakantiedagen.

Bij sommige bedrijven kun je zelf je secundaire arbeidsvoorwaarden samenstellen. Dat kan heel interessant zijn, omdat je als werknemer zo zelf kunt kiezen wat je belangrijk vindt. Misschien heb je niets aan een auto van de zaak of fietsenplan en wil je het dus liever uitbetaald krijgen in de vorm van extra vakantiedagen.

Lees hier wat secundaire arbeidsvoorwaarden waard zijn.

Lees onze Salarisgids en ga goed voorbereid naar je salarisonderhandeling.

Of je nu personeel wilt werven of een carrièreswitch overweegt, de Robert Half Salarisgids 2020 bevat alle informatie die je nodig hebt om goed geïnformeerd de volgende stap te zetten. Van loonschalen en de meest recente secundaire arbeidsvoorwaarden tot recruitmenttrends en informatie over een marktconform salaris: onze Salarisgids heeft het allemaal.

money icon
Wat is een marktconform salaris in jouw sector?

In de Salarisgids vind je wat het marktconform salaris is van de honderd meest gangbare functies binnen finance en accounting en administratieve ondersteuning.

monitor icon
Ontdek de laatste trends op de arbeidsmarkt

Lees meer over de laatste recruitmenttrends, waaronder de gevolgen van de hoge vacaturegraad, de war for talent en de digitalisering, en hoe je je hierop voorbereidt.

chart icon
Lees meer over veelgevraagde vaardigheden

Wat zijn de meest gevraagde profielen en de daarbij horende technische competenties en soft skills? Voor elk gespecialiseerd domein geven we een overzicht van de skills waar de meest gewilde profielen over moeten beschikken.

Stuur me de Salarisgids

Gelieve je voornaam in te vullen.

Gelieve je achternaam in te vullen.

Gelieve je e-mailadres in te vullen.
Gelieve een optie te kiezen.

Gelieve de gezochte functie in te vullen.

Gelieve je bedrijf in te vullen.

Gelieve je telefoonnummer in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Gelieve je huidige functie in te vullen.

Gelieve je telefoonnummer in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Lees en aanvaard de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring.

Meer blogposts...