Hobby’s op je cv: de do’s en don’ts

Geplaatst door Robert Half on 19/06/2019

Je persoonlijke gegevens, je werkervaring en de opleidingen die je hebt gevolgd – dat zijn wel zo’n beetje de standaardonderdelen van een cv. Maar écht opvallen in een groot aanbod cv’s doe je als je nog meer informatie over jezelf vermeldt. Je hobby’s, bijvoorbeeld. Waar je dan allemaal rekening mee moet houden? Wij zetten de do’s en don’ts voor je op een rij.

De do’s:

 • Hobby’s noemen die aansluiten bij de organisatie

Als je administratief medewerker bent en van tuinieren houdt, lijkt het op het eerste gezicht misschien niet zinvol om je hobby op je cv te vermelden. Maar solliciteer je bij een hoveniersbedrijf, dan is die informatie wél heel relevant. Beoordeel dus per sollicitatie of je bepaalde hobby’s wel of niet vermeldt.

 • Je cv opvullen

Het kan zijn dat je net niet genoeg bagage hebt voor de functie waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld omdat je net afgestudeerd bent en dus nog nauwelijks relevante werkervaring hebt. Of omdat je uit bent op een carrièreswitch en daardoor in een heel andere branche solliciteert. Vermeld in dat geval hoe jouw hobby’s bijdragen aan je persoonlijkheid. Ben je bijvoorbeeld een fanatiek hardloper? Beschrijf dan hoe het trainen voor een wedstrijd je helpt je grenzen te verleggen en altijd tot het uiterste te gaan – iets wat je in je werk ook toepast.

 • Je hobby’s helemaal onderaan je cv plaatsen

Recruiters willen de belangrijkste informatie over jou als eerste lezen. Relevante werkervaring dus, een krachtige samenvatting van wie je bent, of je softwarekennis. Je hobby’s zijn vaak bijzaak – die noem je dus als allerlaatst. Ga ervan uit dat een perfect cv maximaal twee A4’tjes lang is. Dreig je daaroverheen te gaan? Dan is het ‘t verstandigst om je hobby’s te schrappen. 

De don’ts:

 • Standaardhobby’s noemen

Er zijn heel veel mensen die van reizen houden, of van voetbal of lezen. Met dit soort hobby’s val je dus niet direct op. Probeer daarom altijd specifiek te zijn. Schrijf bijvoorbeeld dat je graag culturele citytrips maakt, scheidsrechter bent bij de lokale voetbalclub of van Engelse poëzie houdt. Een uitstekende manier om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. En ook meteen een mooie ijsbreker voor het sollicitatiegesprek! 

 • Je hobby’s aandikken

Net als voor werkervaring, geldt dat je ook je vrijetijdsbesteding op je cv niet mooier moet maken dan de werkelijkheid. Ben je ooit aan een cursus gitaarspelen begonnen, maar ligt het instrument sindsdien stof te happen op zolder? Dan kun je dat onmogelijk een hobby noemen. Hoe creatief het ook staat op je cv. Want wat als je gesprekspartner fanatiek gitarist is en je uithoort over jouw favoriete nummers om te spelen? Onthoud dat je je altijd comfortabel moet kunnen voelen om over je hobby te praten. Sterker nog: je moet gaan stralen zodra het onderwerp ter sprake komt. Lukt dat niet, schrap de hobby dan van je cv.

 • Hobby’s noemen die niet passen bij de functie

Voor een aantal hobby’s geldt dat je ze sowieso beter niet op je cv kunt noemen, zoals uitgaan. Een werkgever zou zomaar eens kunnen denken dat je op maandagochtend nooit uitgeslapen aan de week begint. Maar bedenk daarnaast ook of jouw hobby’s wel passen bij de functie waarop je solliciteert. Een voorbeeld. Bij een vacature voor een salesmanager verwacht een recruiter waarschijnlijk een sociale, extraverte kandidaat. Noem je op je cv enkel individuele hobby’s als gamen, lezen en films kijken, dan lijk je op papier waarschijnlijk geen goede match. Een teamsport of sociaal vrijwilligerswerk zou hier beter passen.

Zeker weten dat je cv helemaal compleet is? Download onze cv-template! 

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Besteed dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download gratis onze cv-template en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

 1. Download het voorbeeld als Word-bestand
 2. Vul je gegevens in
 3. Exporteer als PDF-bestand
 4. Mail je splinternieuwe cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
 5. Stuur je cv zeker ook naar Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
 6. Print en neem het mee naar je eerste gesprek

Meer blogposts...